Anisie, despre vizita la şcolile din Ialomiţa: Îmi pare rău. Aş fi vrut să fiu mai calmă în acea interacţiune / FSLI: „Descinderile” din şcoli trebuie să respecte legea

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, scrie, sâmbătă dimineaţa, pe Facebook, că regretă interacţiunea pe care a avut-o cu dascălii de la şcolile din Ialomiţa, acolo unde a găsit instituţii de învăţământ care aveau toatele în curte, spunând că nu a fost atentă la prezenţa presei şi la expunerea copiilor.

3898 afișări
Imaginea articolului Anisie, despre vizita la şcolile din Ialomiţa: Îmi pare rău. Aş fi vrut să fiu mai calmă în acea interacţiune / FSLI: „Descinderile” din şcoli trebuie să respecte legea

Anisie, despre vizita la şcolile din Ialomiţa: Îmi pare rău. Nu am fost atentă la expunerea copiilor

Monica Anisie a făcut, marţi, o vizită inopinată, în localităţile Axintele şi Sălcioara din judeţul Ialomiţa. Aici, toaletele sunt amplsate în curtea şcolii, iar elevii sunt nevoiţi să meargă prin frig, neînsoţiţi, dacă au nevoie la baie. Anisie a intrat în sălile de clasă şi i-a întrebat pe dascăli ce fac atunci când cei mici au nevoie la toaletă. Totul s-a desfăşurat în timp ce ministrul Educaţiei era filmată de mai multe echipe de reporteri.

Ulterior, comportamentul ministrului a fost criticat de mai multe ONG-uri din educaţie.

În acest context, ministrul a scris că îi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat şi precizează că ar fi vrut să fie mai calmă în acea interacţiune.

„Eu sper că oricare profesor sau director responsabil din România, dacă ar trece pe culoarul unei şcoli şi ar auzi ceea ce am auzit eu, ar încerca să intervină. Nu am fost în acea şcoală pentru doamna învăţătoare, dar sunt un om căruia chiar îi pasă de copii, elevii mei pot depune mărturie. Aş fi vrut să fiu mai calmă în acea interacţiune şi este regretabil că, pentru moment, nu am fost atentă la prezenţa presei şi expunerea copiilor, lucru pentru care îmi pare rău. Cred că profesorii din România, mai ales cei care au motivaţie să lucreze acolo unde este mai greu, merită şi trebuie să fie respectaţi şi încurajaţi. La fel cum cred că există o nevoie uriaşă de înţelegere şi echilibru. Inclusiv pentru un profesor care greşeşte. Mulţumesc tuturor pentru înţelegere!”, a scris, sâmbătă dimineaţa, pe pagina sa de Facebook, Monica Anisie.

FSLI: „Descinderile” din şcoli realizate de ministrul Educaţiei trebuie să respecte legea

Controalele din şcoli realizate de ministrul Educaţiei şi Cercetării trebuie să respecte legea, dincolo de intenţia bună a acestor verificări, afirmă sindicaliştii din FSLI, care au catalogat drept „descindere” controlul făcut de Monica Anisie la şcolile din Ialomiţa.

„Zilele trecute ministrul Educaţiei şi Cercetării, doamna Monica Anisie, a vizitat inopinat, alături de jurnalişti, două unităţi de învăţământ din judeţul Ialomiţa, pentru a vedea cu ce greutăţi se confruntă învăţământul românesc. Controalele au căpătat forma unor “descinderi”, fără să fie respectate condiţiile legii, ceea ce a transformat o intenţie bună a ministrului, într-un act care a provocat nemulţumiri mari în rândul colegilor noştri, după ce o învăţătoare a fost umilită în faţa copiilor şi a camerelor de filmat. Credem că în urma acestor controale trebuie văzută realitatea educaţiei din România, în ansamblu: şcolile sunt lipsite de condiţii optime pentru desfăşurarea actului educativ, iar cei care au de suferit sunt atât elevii, cât şi cadrele didactice”, se arată într-un comunicat al FSLI.

Marţi, ministrul Educaţiei şi Cercetării, însoţită de reprezentanţi ai mass media, a vizitat două unităţi de învăţământ din judeţul Ialomiţa, obiectivul principal fiind, conform celor afirmate de Monica Anisie, de a vedea la faţa locului o parte a problemelor cu care se confruntă învăţământul din România.

„Aşa a aflat că cele două unităţi de învăţământ au toalete în curtea şcolii, nu au pază, numărul îngrijitoarelor este insuficient, iar naveta cadrelor didactice nu este decontată, fiind şi cazuri în care costurile navetei ajung şi la 800 de lei. Este de apreciat faptul că doamna ministru a luat legătura şi cu primarii acelor localităţi, solicitându-le să urgenteze construcţia acestor toalete şi să găsească bani pentru a se deconta naveta cadrelor didactice. Problemele găsite în teren, în urma controalelor, sunt lucruri semnalate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ constant, de ani de zile, însă au fost ignorate. Situaţia din şcoli este efectul costului standard, indicator care este groparul învăţământului românesc. Toate aceste lipsuri din unităţile de învăţământ sunt consecinţele subfinanţării crase!”, arată sindicaliştii.

Conform sursei citate, „descinderea ministrului educaţiei în sala de clasă”, argumentată de faptul că a auzit-o pe doamna învăţătoare ţipând la un elev şi „muştruluirea” acesteia în faţa elevilor şi a camerelor de filmat a creat o stare de indignare justificată în rândul cadrelor didactice şi nu numai.

„Asta pentru că multe cadre didactice din România s-au simţit în ipostaza neplăcută în care a fost doamna învăţătoare şi au privit gestul ministrului ca pe unul de imagine în faţa opiniei publice. Pedagogic nu se face aşa! Chiar dacă doamna învăţătoare a folosit un ton mai ridicat, corect era dacă doamna ministru avea o discuţie cu acest cadru didactic, după terminarea orei şi nu în faţa elevilor. Ceea ce trebuie şă ştie şi să respecte cei care fac astfel de controale în unităţile de învăţământ, fie că sunt inspectori şcolari, inspectori şcolari generali sau miniştri este că, în conformitate cu prevederile art. 272 din Legea educaţiei naţionale: (1) Cadrele didactice nu pot fi perturbate în timpul desfăşurării activităţii didactice de nicio autoritate şcolară sau publică; (3)Înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce”, conform FSLI.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ nu sprijină nicio formă de „derapaj în unităţile de învăţământ”, fie că acesta este făcut de un cadru didactic la ore, fie că este realizat de un ministru aflat într-un control. Legea trebuie respectată de toată lumea. În plus, aşteptăm din partea ministrului Educaţiei şi Cercetării un rezultat public al acestor verificări care vor avea loc şi în alte unităţi şcolare, dar şi măsuri concrete de rezolvare a problemelor cu care se confruntă educaţia din România. Altfel, nu vrem să rămânem doar cu imaginea unui “spectacol” prezentat jurnaliştilor.

„Este de apreciat faptul că ministrul Educaţiei este preocupat de ce se întâmplă în şcolile din România şi vrea să vadă pe viu realităţile din acestea. Poate aşa va avea argumente să bată cu pumnul în masa Guvernului României şi să atragă atenţia că educaţia are nevoie de fonduri suplimentare şi că acest cost standard subdimensionat distruge acest domeniu atât de important. Însă, doamna ministru nu trebuie să uite că orice control sau inspecţie într-o unitate de învăţământ trebuie să se facă respectând nişte reguli stabilite prin lege. Altfel, există riscul major ca o bună intenţie avută în vedere când se face un asemenea control, să se transforme într-un eşec. Am convingerea că, pe viitor, astfel de lucruri nu se vor mai repeta, iar verificările vor scoate la suprafaţă problemele în ansamblul lor", a declarat preşedinte FSLI, Simion Hancescu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
anisie,
educaţie,
regret

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici