Aniversarea Regelui Mihai: decoraţii, un concert de gală şi inaugurarea "Pieţei Regelui" în Capitală

Regele Mihai I va împlini, pe 25 octombrie, 91 de ani, aniversarea sa fiind marcată printr-o serie de evenimente desfăşurate în luna octombrie, între acestea numărându-se ceremonii de primire şi acordare de decoraţii, un concert de gală la Ateneu şi inaugurarea "Pieţei Regelui" în Capitală.

1097 afișări
Imaginea articolului Aniversarea Regelui Mihai: decoraţii, un concert de gală şi inaugurarea "Pieţei Regelui" în Capitală

Aniversarea Regelui Mihai: decoraţii, un concert de gală şi inaugurarea "Pieţei Regelui" în Capitală

Potrivit programului aniversării Regelui Mihai I, postat pe site-ul Familiei Regale a României, Regele va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, într-o ceremonie ce va avea loc la sediul instituţiei, pe 23 octombrie, de la ora 12.00. La ceremonie, Regele Mihai va fi reprezentat de principesa moştenitoare Margareta şi de principele Radu.

În aceeaşi zi, va fi lansat volumul "Maşinile Regelui", apărut la Curtea Veche Publishing, în cadrul unui eveniment organizat de la ora 17.00, la parterul centrului comercial Afi Cotroceni. Cu acest prilej, publicul se va putea întâlni cu Regina Ana, principesa Margareta, principele Radu şi principele Nicolae.

Volumul "Maşinile Regelui", scris de principele Radu al României, sărbătoreşte o pasiune de peste opt decenii a Regelui Mihai I al României - automobilul. Cu numeroase imagini inedite din arhiva personală a Casei Regale, însoţite de explicaţii ce depăşesc simplele detalii tehnice şi pătrund în viaţa membrilor Familiei Regale, "Maşinile Regelui" este un volum de colecţie şi un deliciu pentru cunoscători. Cartea-album prezintă automobilele de epocă pe care Regele Mihai le-a condus de-a lungul timpului, dar şi pasiunea sa pentru avioane.

Evenimentele dedicate aniversării Regelui Mihai vor continua miercuri, 24 octombrie, cu o ceremonie de decorare organizată la Palatul Elisabeta din Bucureşti. Cu acest prilej, Regele Mihai I şi principesa moştenitoare vor decora o serie de personalităţi din România şi din Europa. La evenimentul care va avea loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, de la orele 10.15, 11.00 şi 11.45, vor participa şi principele Radu şi principele Nicolae.

Tot pe 24 octombrie, Regele Mihai I va fi decorat cu "Emblema de Onoare" de către ministrul Apărării Naţionale. Ceremonia va avea loc de la ora 15.00, în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, fiind desfăşurată cu ocazia zilei de naştere a Regelui Mihai I, dar şi cu ocazia Zilei Armatei. La manifestare vor fi prezenţi principesa Margareta, principele Radu şi principele Nicolae.

Inaugurarea "Pieţii Regelui" este un alt eveniment care marchează aniversarea Regelui Mihai I, fiind organizat chiar în ziua în care regele împlineşte 91 de ani, 25 octombrie, de la ora 11.00, de Primăria Municipiului Bucureşti. La ceremonia inaugurării "Pieţei Regelui", aflată la intersecţia şoselei Kiseleff cu strada arhitect Ion Mincu, vor lua parte Regele Mihai I, principesa Margareta, principele Radu şi principele Nicolae.

Pe de altă parte, în aceeaşi zi, de la ora 12.00, Regele Mihai I va primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. Ceremonia va avea loc la Universitatea din Bucureşti, în prezenţa principesei moştenitoare şi a principelui Radu.

Tot pe 25 octombrie, Regele Mihai I şi principesa Margareta vor decora mai multe personalităţi din România şi din Europa. Evenimentul va avea loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, la orele 15.15, 16.00 şi 16.45, în prezenţa principelui Radu şi a principelui Nicolae.

Printre personalităţile care vor fi distinse pe 25 octombrie de Regele Mihai I se numără şi soprana Angela Gheorghiu. Aceasta va primi decoraţia "Nihil Sine Deo", ce este acordată personalităţilor marcante, care au realizat performanţe de înalt nivel, după cum a declarat, pentru MEDIAFAX, biroul de presă al artistei, în 18 septembrie.

Pe de altă parte, ziua de 25 octombrie, în care Regele Mihai I împlineşte 91 de ani, se va încheia cu un concert de gală la Ateneul Român. Cu ocazia zilei de naştere a regelui, Fundaţia Principesa Margareta a României organizează al patrulea concert anual de binefacere, fondurile urmând să fie folosite pentru derularea proiectelor destinate tinerilor cu talent artistic. Evenimentul va avea loc în sala mare a Ateneului, de la ora 18.00, în prezenţa principesei Margareta, a principelui Radu şi a principelui Nicolae. La ediţia de anul acesta a concertului de gală, invitatul special va fi violonistul Alexandru Tomescu, care va fi acompaniat pe scena Ateneului Român de Ansamblul Stradivarius, dirijat de Gabriel Bebeşelea.

Evenimentele dedicate aniversării se vor încheia vineri, 26 octombrie, cu o manifestare în care Regele Mihai I va acorda titlul de Furnizor al Casei Regale unor personalităţi şi companii din România. La această ceremonie, care va avea loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, la ora 11.00, va participa principele Nicolae.

Regele Mihai I al României s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei Elena.

Potrivit site-ului Familiei Regale a României, prima domnie a Regelui Mihai I a început în 1927, la vârsta de 6 ani, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand I, regele-copil fiind tutelat de o regenţă condusă de unchiul său, Principele Nicolae al României. După urcarea pe tron a Regelui Carol al II-lea, în iunie 1930, şi după plecarea reginei-mamă în exil, Regele Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urma abdicării tatălui său, pe 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I.

Din 1944, Regele Mihai s-a opus instaurării autorităţilor comuniste şi, în cele din urmă, a fost obligat să abdice, pe 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai şi al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta lor organizată la Atena. Au locuit, până la sfârşitul anului 1948, la Vila Sparta, locuinţa Reginei-mamă Elena. Din 1949, Regele Mihai şi Regina Ana s-au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956, după care au revenit în Elveţia. Regele Mihai şi Regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, în Elveţia, însă petrec principalele sărbători ale anului în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici