ANM avertizează: Risc foarte mare de avalanşă în Munţii Făgăraş

  • Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că în Munţii Făgăraş există risc de grad 5 de avalanşă de miercuri seara până joi, la ora 20.00.
  • De asemenea, în Munţii Bucegi este risc de avalanşă de grad 4.
351 afișări
Imaginea articolului ANM avertizează: Risc foarte mare de avalanşă în Munţii Făgăraş

ANM avertizează: Risc foarte mare de avalanşă în Munţii Făgăraş

„Risc foarte mare de avalanşă în Munţii Făgăraş, risc de grad 5 pe o scară de la 1 la 5 în intervalul 27 ianuarie 2021, ora 20 - 28 ianuarie 2021, ora 20”, a transmis miercuri ANM.

Conform meteorologilor, zăpada depusă proaspăt, uşoară şi fără coeziune, va depăşi pe alocuri 80-100 cm, în timp ce intensificările vântului au determinat formarea de depozite în locurile adăpostite, ce vor depăşi 2-3 m.

„Sub acest strat nou-depus se regăsesc plăci de vânt mai ales pe versanţii nordici şi nord-estici. Se vor forma plăci noi în următoarele 24 de ore, pe versanţii sudici şi estici, de grosimi mai reduse. În profunzime, stratul e constituit predominant din cristale fine şi faţetate, cu câteva cruste de gheaţă intercalate. Stratul însemnat şi instabil de zăpadă pulver, din partea superioară, poate aluneca spontan peste cel vechi, mai ales pe versanţii înclinaţi, declanşându-se astfel avalanşe de dimensiuni medii şi mari”, au transmis meteorologii.

Conform acestora, la altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă însemnat care s-a depus poate de asemenea aluneca peste stratul vechi, îngheţat, pe pantele mai înclinate, ducând la declanşarea avalanşelor de dimensiuni medii.

ANM informează că există risc mare de avalanşă şi în Munţii Bucegi, risc de grad 4, de miercuri de la ora 20.00 până joi la ora 20.00. În Bucegi, stratul proaspăt de zăpadă depăşeşte 40-50 de centimetri.

„La peste 1800 m, pe pantele suficient de înclinate, stratul instabil de zăpadă pulver din partea superioară poate aluneca spontan, peste plăcile de vânt mai vechi, ducând la declanşarea avalanşelor de dimensiuni medii şi chiar mari. La altitudini mai mici de 1800 de metri, stratul de zăpadă proaspătă s-a depus peste stratul mai vechi, consolidat şi îngheţat în partea superioară. Pe pantele mai înclinate, atât spontan, cât şi la supraîncărcări, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii”, au mai arătat reprezentanţii ANM.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici