ANM: Indicele de radiaţie ultravioletă, foarte ridicat în jumătate din ţară

Meteorologii avertizează că, duminică la prânz, indicele de radiaţie ultravioletă era la nivel "foarte mare" în jumătate din ţară, suprafaţa afectată fiind suprapusă arcului intra-carpatic.

62 afișări
Imaginea articolului ANM: Indicele de radiaţie ultravioletă, foarte ridicat în jumătate din ţară

ANM: Indicele de radiaţie ultravioletă, foarte ridicat în jumătate din ţară (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Conform site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în Banat şi Transilvania, dar şi într-o arie restrânsă în zona de nord a Dobrogei, indicele de radiaţie ultravioletă se situa între opt şi zece unităţi, corespunzător nivelului "foarte mare" pe o scară internaţională de măsurare a acestui indicator. În restul ţării, inclusiv pe litoral, indicele se situează între valorile de şase şi opt unităţi, echivalent gradului "mare".

Scara indicelui este de la 0 la 11+.

Indicele de radiaţie ultravioletă este o estimare internaţională a nivelului radiaţiei ultraviolete la sol. Se calculează cu scopul de a ajuta populaţia să se protejeze de radiaţiile ultraviolete în condiţii de cer senin. Valoarea este estimată în funcţie de concentraţia stratului de ozon, de localizarea geografică, de poziţia Soarelui şi de alţi câţiva factori. La determinarea lui se ţine cont de lungimile de undă ale radiaţiei ultraviolete cele mai periculoase pentru pielea umană.

"Cu cât este mai mare valoarea indicelui, cu atât este mai puternic potenţialul pentru deteriorarea pielii şi a ochilor", se precizează pe site-ul ANM.

Întreaga ţară se află, de sâmbătă de la prânz, sub incidenţa unui cod galben de caniculă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici