ANT a transmis Ministerului Sănătăţii punctul de vedere privind ordinul care oprea fertilizarea

Agenţia Naţională de Transplant a trimis Ministerului Sănătăţii o propunere pentru modificarea ordinului emis de fostul ministru al Sănătăţii Ion Bazac prin care reproducerea umană asistată devenea ilegală şi se pedepsea cu închisoarea, după ce i-a fost cerut acest lucru de conducerea MS.

35 afișări
Imaginea articolului ANT a transmis Ministerului Sănătăţii punctul de vedere privind ordinul care oprea fertilizarea

ANT a transmis Ministerului Sănătăţii punctul de vedere privind ordinul care oprea fertilizarea (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

"Este adevărat ca Ministerul Sănătăţii a cerut un punct de vedere asupra modului în care trebuie modificată legislaţia, astfel încât actul medical să nu fie îngrădit. În acest caz, ar fi două soluţii, una anularea ordinului 1156/29.09.2009, iar a doua - adăugarea unui nou alineat în articolul 158 din Legea 95/2006 cu un conţinut similar cu articolul 6 din Ordinul 1.290 care a fost abrogat. O variantă de alineat pentru articolul 158 ar fi: «prin excepţie de la alineatul 1, pot obţine profit pentru organizator unităţile publice sau private autorizate de către Ministerul Sănătăţii şi acreditate de Agenţia Naţională de Transplant pentru activitatea de transplant de organe, ţesuturi şi celule»", a explicat directorul ANT, doctor Dan Luscalov.

O rezoluţie a Parlamentului European din 2008 spune că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia şi subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15 la sută din cupluri. De aceea, PE invită statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii, potrivit site-ului instituţiei europene.

Ministrul Sănătăţii Ioan Bazac a emis Ordinul 1.156, "văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale sănătate publică, asistenţă medicală şi programe nr. I.B. 9.156 din 22 septembrie 2009, având în vedere prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 79/2004 pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Transplant, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 588/2004 şi ale titlului VI din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.718/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici