Antal: CA Braşov a decis - Arborarea steagului secuiesc în parcul central din Sfântu Gheorghe, ilegală

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, luni, că printr-o sentinţă definitivă Curtea de Apel Braşov a dat câştig de cauză Prefecturii Covasna, care solicitase instanţei să oblige conducerea primăriei să îndepărteze din parcul central steagul secuiesc, amplasarea fiind ilegală.

284 afișări
Imaginea articolului Antal: CA Braşov a decis - Arborarea steagului secuiesc în parcul central din Sfântu Gheorghe, ilegală

Antal: CA Braşov a decis - Arborarea steagului secuiesc în parcul central din Sfântu Gheorghe, ilegală (Imagine: Mihaly Laszlo/Mediafax Foto)

Instanţa a dat câştig de cauză Prefecturii Covasna, care a solicitat obligarea conducerii Primăriei Sfântu Gheorghe să îndepărteze steagul secuiesc ridicat în vara anului trecut, la iniţiativa PCM Covasna, pe un catarg în Parcul Elisabeta, din centrul municipiului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că nu a primit încă motivarea instanţei şi doar după ce o va primi va decide în privinţa paşilor următori.

"În acest moment, pot doar să vă spun că greşesc cei care cred că astfel, cu decizii administrative, se poate şterge dragostea şi angajamentul secuilor faţă de pământul natal, faţă de simboluri", a subliniat edilul, care a precizat că decizia Curţii de Apel Braşov este "recentă" şi definitivă.

La iniţiativa PCM Covasna, în 4 iunie 2013 a fost ridicat un drapel secuiesc, având o lăţime de doi metri şi o lungime de 1,12 metri, pe un catarg în Parcul Elisabeta, din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

La vremea respectivă, liderul PCM Sfântu Gheorghe, Balint Jozsef, declara corespondentului MEDIAFAX că Primăria a dat toate aprobările necesare pentru arborarea drapelului, astfel că acesta va rămâne în centrul municipiului "pe termen nelimitat".

La rândul său, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), afirma că nu ştie până la ce dată a fost eliberată autorizaţia, dar "orice spaţiu public din Ţinutul Secuiesc este potrivit pentru arborarea steagului secuiesc".

În martie 2013, un drapel secuiesc de mari dimensiuni a fost arborat în centrul oraşului Baraolt (Covasna), la iniţiativa organizaţiei locale a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT). Lângă drapel au fost amplasate şi două tăbliţe, în limba maghiară şi în limba română, inscripţionate cu un fragment din Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1918, referitoare la "deplina libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare".

Totodată, în februarie 2013, un drapel secuiesc de dimensiuni mari a fost arborat în centrul municipiului Miercurea Ciuc, tot de către reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ca simbol al dezideratului de obţinere a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.

Până la sfârşitul anului trecut, Prefectura Covasna câştigase trei procese împotriva primăriilor din judeţ care au arborat steagul secuiesc, multe alte procese fiind încă pe rol.

Fostul prefect de Covasna Dumitru Marinescu a declarat de mai multe ori, în legătură cu steagurile secuieşti, că pe sediile instituţiilor publice pot fi arborate doar însemnele şi simbolurile prevăzute de lege.

Noul prefect al judeţului Covasna, Marius Popică, a fost instalat în funcţie în 4 aprilie, el înlocuindu-l în funcţie pe Dumitru Marinescu, care s-a întors la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, unde ocupă funcţia de inspector şef adjunct.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici