Antrenorul de box Titi Tudor şi Marian Simion, audiaţi la DNA în dosarul privind gala "Campion pentru România"

Fostul antrenor al lotului naţional de box Titi Tudor a venit marţi la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care DLAF a sesizat posibile acte de corupţie, comise în principal de Rudel Obreja, în contextul organizării galei "Campion pentru România", eveniment la care Lucian Bute a boxat la Bucureşti. La ieşirea din instituţie Titi Tudor a declarat că nu ştie cine i-a acordat preşedintelui Rudel Obreja drepturile exclusive de organizare a galei.

673 afișări
Imaginea articolului Antrenorul de box Titi Tudor şi Marian Simion, audiaţi la DNA în dosarul privind gala "Campion pentru România"

Titi Tudor (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Antrenorul de box a declarat, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că dacă banii au fost daţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru organizarea galei de box, nu consideră că ar fi fost nereguli.

Titi Tudor susţine că în Biroul Federal din luna aprilie 2011 nu s-a discutat despre Gala Campion pentru România şi a precizat că anumite paragrafe, care prevedeau eliberarea unei licenţe pentru organziarea evenimentului, au fost trecute în procesul verbal al şedinţei după ce el îl semnase.

"Şi noi ne întrebăm cine i-a dat drepturile exclusive de organizare a galei firmei lui Obreja. Înainte de a începe să fac o declaraţie am cerut să văd şi eu ce a fost scris în procesul verbal. Am fost foarte uimit, pentru că în şedinţa Biroului Federal nu s-a pus pe ordinea de zi eliberarea unei licenţe şi a unei aprobări pentru organizarea acestei gale, dar era trecut în procesul verbal. Nu ştiu cine a făcut fals, eu am rămas surprins şi totuşi scrie. Nu am semnat ca primarul, au fost pasaje care au fost scrise la urmă. El s-a lăudat că am obţinut organizarea unei gale de box şi că se ocupă el, că nu are nevoie de o decizie a Biroului Federal, dar era totuşi scris în procesul verbal", a spus Titi Tudor.

Fostul antrenor al lui Leonard Doroftei a afirmat că boxul românesc a pierdut prin organizarea acestei gale, singurul care a câştigat fiind Rudel Obreja. "Ceea ce se întâmplă în boxul românesc te face de multe ori să vrei să te laşi şi să o iei în altă parte. Ceea ce a făcut Rudel Obreja nu e bine. Nu e bine nu doar pentru box, ci pentru întregul sport românesc. Părerea mea e că sunt lucruri foarte grave. Acum am aflat şi eu că s-au vehiculat nişte bani prin Federaţia Română de Box. Federaţia Română de Box nu a dat niciun gir pentru organizarea acestei gale de box, «Campion pentru România». Au pierdut boxerii tineri şi a câştigat Obreja. Când o să-l văd pe Obreja o să-l întreb de ce mă târăşte în mocirla asta pe care el a făcut-o. Eu sunt om de bună credinţă şi nu am făcut absolut nimic. I-am atras atenţia domnului care m-a anchetat că se vede o diferenţă în pasaje", a completat Tudor.

El a precizat că în cursul zilei de marţi îşi va depune candidatura la funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Box, alături de Leonard Doroftei, Francisc Vaştag, Fănel Trandafir şi Relu Auraş.

Titi Tudor, alături de vicepreşedintele FR Box, Fănel Trandafir, antrenorul lotului naţional de box feminin, Adrian Lăcătuş şi fostul pugilist Marian Simion au fost audiaţi marţi, la sediul DNA în legătură cu organizarea Galei de box profesionist "Campion pentru România", de către firma preşedintelui FRB, Rudel Obreja, în cadrul căreia a avut loc şi meciul dintre Lucian Bute şi francezul Jean-Paul Mendy şi care s-a desfăşurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo.

El a precizat că nu a avut cunoştinţă despre faptul că firma care s-a ocupat de organizarea galei este a preşedintelui Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja.

Titi Tudor a mai spus însă că dacă cineva ar fi produs "vreo problemă", acela nu poate fi decât Rudel Obreja.

La DNA a ajuns şi fostul pugilist Marian Simion, el declarând că nu ştie pentru ce a fost chemat de procurori şi că îşi aşteaptă avocatul.

Simion a precizat că pe citaţia primită de la anchetatori nu era menţionat în ce calitate a fost chemat la DNA şi nu se făceau referiri despre dosarul în care urmează să fie audiat.

El a mai spus că nu ştie de ce s-au acordat firmei lui Obreja drepturi în exclusivitate pentru organizarea galei.

Potrivit unor surse judiciare, la DNA ar urma să fie audiaţi în acest dosar şi alţi reprezentanţi ai Federaţiei Române de Box, printre care şi preşedintele FRB, Rudel Obreja.

Agenţia MEDIAFAX a scris, în aprilie, că Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA, în aprilie, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja în contextul organizării galei "Campion pentru România", eveniment sportiv la care pugilistul Lucian Bute a boxat la Bucureşti.

În nota de control întocmită de inspectorii DLAF şi înaintată DNA, notă obţinută de MEDIAFAX, este descris modul în care Rudel Obreja, preşedinte al Federaţiei Române de Box, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box "Campion pentru România" unei firme care îi aparţinea tot lui.

În baza acestui contract de exclusivitate de la federaţia condusă de Obreja, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect "Promovarea brandului turistic al României". Valoarea a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp - Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT "şi-a însuşit-o".

Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Rudel Obreja nu avea în niciun caz capacitatea tehnică şi profesională de organiza o asemena gală sau de a presta servicii de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului naţional. Cu numai două luni înainte de organizarea galei, firma lui Obreja, Europlus Computers, care avea patru angajaţi - doi part-time cu patru ore pe zi şi doi part-time cu două ore pe zi - şi-a adăugat ca activităţi secundare "serviciile de reprezentare media" şi "Activităţile agenţiilor de publicitate". Firma însă nu a angajat vreun specialist în aceste domenii, din datele ITM reieşind că până la momentul la care a primit contractul de la minister a avut aceiaşi patru angajaţi: un contabil, un subinginer electronist, un inginer electromecanic şi un consilier juridic.

În aceste condiţi, DLAF a ajuns la concluzia că MDRT a încheiat contractul cu firma lui Obreja în baza exclusivităţii pe care aceasta o primise de la Federaţia de Box condusă tot de el.

Imediat după obţinerea contractului de la MDRT, firma lui Obreja a luat un credit de la BRD, garantând cu sumele ce urmau să fie obţinute din acest contract. MDRT a plătit, la 1 februarie 2012, o primă tranşă din contract, în valoare de 8.116.800 de lei. Banii au intrat în contul de trezorerie deschis de BRD pentru a-şi primi banii din contractul dintre MDRT şi Europlus Computers. Plata s-a făcut din bugetul MDRT, însă urma să fie decontată din Fondul European de Dezvoltare Regională. Cererea de rambursare a fost depusă în 16 februarie, însă autoritatea de management a acestui proiect în România a suspendat verificarea ei, până la încheierea controlului DLAF.

"Pentru majorarea artificială a valorii cheltuielilor efectuate în legătură cu organizarea galei, în corespondenţa cu DLAF, SC Europlus Computers a invocat plăţi în valoare de 239.493,82 de lei care nu pot fi considerate ca fiind efectuate pentru organizarea reuniunii de box profesionist şi care nu au legătură cu activităţi de promovare a României. Aceste cheltuieli se referă la bilet de avion pentru Denisa Obreja, haine la comandă pentru Rudel Obreja, comisionul din vânzarea biletelor de intrare la gală, servicii de cazare şi masă achiziţionate înainte de încheierea contractului cu MDRT pentru un grup de persoane care nu sunt angajaţii Europlus Computers SRL, dineu după gala de box din 9 iulie sau servicii de consultanţă prestate în perioada iulie 2011 - ianuarie 2012", afirmă inspectorii DLAF în documentul de control transmis DNA şi obţinut de MEDIAFAX.

Valoarea totală a contractului dintre Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi Europlus Computers, firma preşedintelui Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, care a organizat evenimentul în care a boxat şi Lucian Bute, a fost de 1,93 milioane euro fără TVA.

Gala de box profesionist "Campion pentru România", în cadrul căreia a avut loc şi meciul dintre Lucian Bute şi francezul Jean-Paul Mendy s-a desfăşurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo.

La 1 noiembrie 2011, MDRT anunţa că firma lui Rudel Obreja va încasa suma de 1,53 milioane euro, fără TVA, cu aproape 400.000 euro mai puţin decât valoarea din contract, întrucât nu şi-a îndeplinit unele obligaţii.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului arăta, în aprilie, că sesizările DLAF către DNA se referă strict la activitatea societăţii comerciale care a organizat Gala Bute, nu la activitatea ministerului.

Conform ministerului, procedura de achiziţie publică pentru desemnarea prestatorului de servicii de publicitate pentru acest eveniment a fost stabilită în conformitate cu procedurile legale în vigoare, aşa cum sunt ele prevăzute de OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.

De asemenea, MDRT preciza că, în urma analizării respectării prevederilor contractului de prestări servicii de publicitate dintre minister şi societatea comercială care a organizat gala de box, a constatat că nu toate activităţile stabilite în contract au fost îndeplinite şi, prin urmare, aşa cum prevede contractul, a achitat doar o parte din suma iniţial stabilită. Astfel, MDRT a decis să achite doar 1,54 de milioane de euro (fără TVA), în timp ce suma stabilită iniţial în contract a fost de 1,93 de milioane de euro (fără TVA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici