Anularea sentinţei generalilor Stănculescu şi Chiţac, judecată în 17 noiembrie

Instanţa supremă ia în discuţie, în 17 noiembrie, contestaţia în anulare a generalului Mihai Chiţac, condamnat - alături de generalul Victor Athanasie Stănculescu - la 15 ani de închisoare, pentru implicare în reprimarea manifestanţilor în timpul revoluţiei de la Timişoara.

36 afișări
Imaginea articolului Anularea sentinţei generalilor Stănculescu şi Chiţac, judecată în 17 noiembrie

Anularea sentinţei generalilor Stănculescu şi Chiţac, judecată în 17 noiembrie (Imagine: Mediafax Foto)

Ulterior, în 30 ianuarie 2006, expertiza medico-legală efectuată lui Athanasie Stănculescu, la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" din Bucureşti, la cererea instanţei, arăta că generalul nu are tulburări de natură a-i modifica capacitatea psihică, situaţie în care acesta poate răspunde penal pentru faptele sale.

Astfel, În 4 aprilie 2007, un complet de trei judecători al instanţei supreme a hotărât condamnarea la câte 15 ani de închisoare a celor doi generali în rezervă şi degradarea militară a lor, fiind găsiţi vinovaţi de acuzaţiile de omor deosebit de grav în dosarul revoluţiei de la Timişoara.

Hotărârea a fost contestată la completul de nouă judecători, care a soluţionat definitiv procesul.

Magistraţii instanţei supreme l-au condamnat pe Victor Athanasie Stănculescu la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav şi la cinci ani de interzicere a unor drepturi.

Totodată, el a mai primit şapte ani şi şase luni de detenţie pentru tentativă la omor deosebit de grav, pedeapsa fiind asociată cu patru ani de interzicere a unor drepturi. Prin contopire, Stănculescu va executa pedeapsa cea mai grea, de 15 ani, la care se va adăuga şi pedeapsa degradării militare.

Tot la 15 ani de detenţie şi cinci ani de interzicere a unor drepturi a fost condamnat şi generalul Mihai Chiţac, pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav. La această pedeapsă s-a adăugat şi cea privind degradarea militară.

În 16 octombrie, completul de nouă judecători al instanţei supreme a respins recursul generalilor faţă de condamnarea lor la 15 ani de detenţie, astfel că au rămas cu pedepsele stabilite de completul de trei judecători.

Hotărârea este definitivă.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici