Aproape 4.000 de litri de sânge au fost donaţi prin Programul naţional "O şansă pentru viaţă"

Aproape 4.000 de litri de sânge au fost donaţi în ultimele cinci luni prin Programul naţional de donare de sânge "O şansă pentru viaţă", care va fi extins în alte zece judeţe din ţară.

26 afișări
Imaginea articolului Aproape 4.000 de litri de sânge au fost donaţi prin Programul naţional "O şansă pentru viaţă"

Aproape 4.000 de litri de sânge au fost donaţi prin Programul naţional "O şansă pentru viaţă"

Programul naţional de donare de sânge "O şansă pentru viaţă" a reuşit să atragă 8.802 donatori în cele cinci luni de la lansare, ceea ce a condus la o îmbunătăţire a stocurilor de sânge din centrele participante cu 7,6 la sută.

Din luna mai au fost organizate două sesiuni de recoltare de sânge în 15 oraşe - Arad, Bucureşti, Bacău, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Petroşani, Ploieşti, Reşiţa, Târgu Jiu, Târgu-Mureş, Timişoara şi Sibiu -, în total fiind donaţi 3.960 de litri de sânge, care pot salva până la 20.000 de vieţi.

Programul va fi extins în alte zece oraşe, respectiv Alexandria, Brăila, Deva, Galaţi, Piteşti, Oradea, Târgovişte, Piatra Neamţ, Slobozia şi Sfântu Gheorghe.

În cea de-a doua sesiune a fost realizat studiul "Motivaţia şi comportamentul donatorilor de sânge", pe un eşantion de 600 de persoane cu vârsta înte 18-26 de ani care au donat în cadrul programului.

"Studiul a avut ca scop evaluarea motivaţiei tinerilor de a dona sânge şi potenţialul acestora de fidelizare în cadrul programului. Astfel, majoritatea tinerilor (74 la sută) sunt dispuşi să doneze în continuare, indiferent de compensaţiile materiale aferente donării de sânge. în ceea ce priveste motivaţia, 37 la sută dintre respondenţi donează din altruism, iar 45 la sută sunt interesaţi de analizele de sânge gratuite de care beneficiază post- donare", se arată într-un comunicat de marţi al iniţiatorilor programului.

A treia sesiune de recoltare se desfăşoară în perioada 8-12 decembrie, în 25 de oraşe din ţară.

Programul a fost iniţiat de Asociaţia React şi Vodafone România, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Hematologie şi Uniunea Naţională a Studenţilor din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici