Aproape 800 de elevi din Vaslui au abandonat şcoala în ultimele luni, în special din cauza sărăciei

Un număr de 785 de elevi din judeţul Vaslui au abandonat cursurile în prima jumătate a acestui an şcolar, principala cauză fiind sărăcia care îi determină pe părinţi să-şi retragă copiii de la şcoală, în special pentru a-i ajuta la treburile gospodăreşti, afirmă conducerea Inspectoratului Şcolar.

59 afișări
Imaginea articolului Aproape 800 de elevi din Vaslui au abandonat şcoala în ultimele luni, în special din cauza sărăciei

Aproape 800 de elevi din Vaslui au abandonat şcoala în ultimele luni, în special din cauza sărăciei (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, peste jumătate din cele 785 de abandonuri înregistrate în primul semestru al anului şcolar 2010-2011, respectiv 405 cazuri, sunt din rândul elevilor de ciclu gimnazial, peste 80% dintre aceştia provenind din mediul rural.

Şi din rândul liceenilor, 280 de elevi au renunţat la cursuri, iar acestora li se adaugă alţi 102 elevi de ciclu primar ai căror părinţi au preferat să-i retragă de la şcoală.

"Din analizele noastre făcute în rândul familiilor acestor elevi care au abandonat şcoala reiese că un factor favorizant îl reprezintă sărăcia. Mulţi părinţi îşi retrag copiii de la şcoală pentru că nu au cu ce să îi întreţină sau preferă să-i ţină acasă pentru a-i ajuta la treburile gospodăreşti. Desigur, mai sunt şi familii care au plecat la muncă în străinătate, evident că tot din cauza sărăciei şi au preferat să-şi ia copiii cu ei, fără să-i mai transfere la o şcoală de acolo. Nu trebuie neglijată nici acea categorie de elevi care au abandonat şcoala deoarece bunicii sau rudele în grija cărora au fost lăsaţi de părinţii plecaţi tot în străinătate nu-i mai pot stăpâni", a declarat, joi, inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui, Vasile Ursanu.

Oficialii învăţământului vasluian se arată îngrijoraţi de acest fenomen al abandonului şcolar, în condiţiile în care se înregistrează o creştere faţă de anii din urmă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici