Aproximativ 1.700 de angajaţi vor să plece de la ArcelorMittal Galaţi

Aproximativ 1.700 de angajaţi ai ArcelorMittal Galaţi vor să plece de pe platforma siderurgică gălăţeană, aceştia înscriindu-se deja pe liste, în acest sens, în cadrul unui program de autodisponibilizări.

17 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 1.700 de angajaţi vor să plece de la ArcelorMittal Galaţi

Aproximativ 1.700 de angajaţi vor să plece de la ArcelorMittal Galaţi

Comisia de evaluare şi selectare a cererilor de autodisponibilizare s-a reunit, vineri, pentru a vedea câte din solicitări vor putea fi aprobate.

"1700 de angajaţi vor să plece, s-au înscris deja pe liste, să vedem însă ce va decide administraţia", a declarat Ilinca Diaconu, preşedintele executiv al Sindicatului Solidaritatea, ce reprezintă 3.500 din cei 13.700 de angajaţi de pe platforma siderurgică.

Administraţia nu a dorit să precizeze nici câţi angajaţi s-au înscris pe listele de plecări voluntare, nici care va fi numărul celor la care se va renunţa, declarând doar că întreaga situaţie este analizată de vineri de către o comisie.

Conducerea combinatului a oferit angajaţilor un pachet financiar mai consistent decât cel prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă. Pachetul include o sumă fixă, care variază între 10.000 de lei şi 25.000 de lei, în funcţie de vechime. De asemenea, salariaţii vor primi, timp de până la 24 de luni, ultimul salariu brut încasat în luna anterioară plecării. Deja 50 de angajaţi cu probleme grave de sănătate sau aflaţi în prag de pensionare şi-au încheiat raporturile de muncă odată cu începerea anului 2009.

În prezent, la ArcelorMittal Galaţi lucreaza aproximativ 13.700 de angajaţi, jumătate faţă de cât număra combinatul în toamna lui 2001, când a fost preluat de compania anglo-indiană Ispat. Pentru că una din clauzele privatizării prevedea că nu se pot face concedieri timp de cinci ani de la preluarea Sidex Galaţi, cum se numea atunci combinatul, noua conducere le-a oferit compensaţii financiare angajaţilor care doreau să plece de bună voie, în cadrul mai multor serii anuale de autodisponibilizări. Ultima a avut loc la sfârşitul anului 2007, când 640 de siderurgişti au decis să plece de bunăvoie din companie.

În toamna anului 2008, combinatul a închis mai multe secţii de producţie, ca urmare a scăderii cererii de produse din oţel de pe piaţa mondială. Astfel, conform reprezentanţilor sindicali, au fost închise Furnalele nr. 2 şi 5.

Până în luna martie, va înceta activitatea la Oţelăria nr. 3 şi Secţia Turnare Continuă nr 3, iar în Laminorul de Benzi la Rece, zincarea va fi realizată doar în proporţie de 65-70 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici