Aproximativ 150 de biciclişti, în marş prin Bucureşti

Aproximativ 150 de biciclişti au plecat, luni, în jurul orei 19.00, din faţa Palatului Copiilor în marş spre Clubul Ţăranului, în ultima zi din Săptămâna Europeană a Mobilităţii, pentru a-i stimula pe bucureşteni să renunţe la maşină.

24 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 150 de biciclişti, în marş prin Bucureşti

Aproximativ 150 de biciclişti, în marş prin Bucureşti (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Participanţii la marş au plecat de la Palatul Copiilor, pe traseul Bulevardul Tineretului, Bulevardul Dimitrie Cantemir, Piaţa Unirii, Bulevardul I.C. Brătianu, Piaţa Universităţii, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Bulevardul Gheorghe Magheru, Piaţa Romană, Bulevardul Lascăr Catargiu, Piaţa Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, strada Monetăriei, ultimul punct fiind la Clubul Ţăranului, unde vor asista la o petrecere cu DJ Electric Brother.

La marş s-au strâns în principal tineri, dar şi câţiva taţi cu copii şi persoane mai în vârstă. Printre participanţi a fost şi Florin, un nevăzător care merge pe o bicicletă dublă, ghidat de prietenul său, "nefiindu-i frică şi demonstrând că se poate".

Luni, Asociaţia Bate Şaua să Priceapă Iapa a organizat, cu sprijinul Comisiei Europene şi al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului din Bucureşti, şi o masă rotundă la care au participat şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Nicolae Idu, şi reprezentanţi ai agenţiilor de protecţia mediului.

"Concluzia mesei rotunde este că dacă primăria nu acceptă să se implice, va fi greu pentru că toate sunt la Primărie. Însă cu cât ne dăm mâna mai multe organizaţii sau instituţii şi implementăm campanii, cu atât notorietatea bicicletei va creşte" a spus preşedintele "Bate Şaua", George Culda.

Chiar dacă, potrivit lui Culda, primarul Capitalei nu a răspuns la propunerile ONG-urilor în acest domeniu, "a primit sprijin din partea Direcţiei de învăţâmânt, de educaţie eco-civică din Primărie pentru a începe să mergem în şcoli şi să facem educaţie tinerilor".

De fapt, popularizarea bicicletei ca mijloc de transport cotidian este secretul, în opinia multor participanţi la marş, pentru că în număr stă puterea, iar dacă vor exista mai mulţi biciclişti, şoferii se vor disciplina, iar autorităţile ar face mai multe piste de bicicletă.

După ce unul dintre participanţi a rezumat mesajul acţiunii spunând că se vrea popularizarea mersul pe bicicletă, participanţii au pornit în marş spre destinaţia finală, într-o plimbare "ca oricare alta".

Peste 200 milioane de europeni au sărbătorit, între 16 şi 22 septembrie, a şaptea Săptămână Europeană a Mobilităţii, cu tema "Aer curat pentru toţi", pentru a atrage atenţia autorităţilor locale şi cetăţenilor să îşi modifice atitudinea faţă de transportul urban şi să participe la reducerea poluării.

Prin acest eveniment, Uniunea Europeană încurajează autorităţile locale să găsească soluţii pentru reducerea poluării prin emisii dăunătoare în oraşe, cum ar fi instaurarea zonelor de emisii slabe, parcările sau navetele de autobuz spre centrele oraşelor, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Reprezentanţii Agenţiei Europene pentru Mediu au întocmit un raport în care arată că transportul rămâne singura sursă de oxizi de azot, este pe locul doi în ceea ce priveşte emisiile de particule fine în UE şi este principala sursă de poluare în oraşele europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici