Aproximativ 2.000 de sindicalişti din Dolj şi Gorj participă la mitingul de protest din Capitală

Aproximativ 1.000 de sindicalişti din educaţie, administraţie şi poliţie comunitară din Dolj au plecat, miercuri dimineaţă, între orele 5.00 şi 5.30, spre Bucureşti, pentru a participa la miting, în timp ce din Gorj participă la protest alţi aproape 1.000 de oameni, între care peste o sută de mineri

53 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 2.000 de sindicalişti din Dolj şi Gorj participă la mitingul de protest din Capitală

Aproximativ 2.000 de sindicalişti din Dolj şi Gorj participă la mitingul de protest din Capitală (Imagine: Bogan Danescu/Mediafax Foto)

Aproximativ 1.000 de persoane din Dolj, membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, ai Sindicatului "Spiru Haret", ai Federaţiei "Alma Mater" - Centrul Universitar Craiova, ai Uniunii "Forţa Legii" şi ai Blocului Naţional Sindical au plecat, miercuri dimineaţă, în jurul orei 5.00 - 5.30, la Bucureşti, pentru a participa la mitingul din Piaţa Victoriei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Un număr de 360 de persoane vor reprezenta sindicatele din sistemul preuniversitar şi universitar din Craiova şi Dolj.

"Din cadrul FSLI au plecat, în jurul orei 5.00, 170 de persoane, care s-au îmbarcat în patru autocare care au plecat din faţa Hotelului Jiu", a declarat preşedintele FSLI Dolj, Constantin Rada.

Sindicatul "Spiru Haret" va fi reprezentat de aproximativ o sută de membri, în timp ce din partea Federaţiei "Alma Mater" - Centrul Universitar Craiova au plecat spre Bucureşti 90 de persoane.

În jur de 300 de membri ai Blocului Naţional Sindical Dolj au plecat, miercuri dimineaţă, în jurul orei 05.30, din zona Pieţei Centrale din Craiova spre Bucureşti, pentru a participa la mitingul de protest faţă de măsurile anunţate de Guvern.

"BNS îşi propune o coagulare a mişcării sindicale, bugetare şi nonbugetare deopotrivă, în jurul unui set comun de soluţii. În situaţia în care demersurile noastre nu vor fi receptate cum se cuvine de către Guvern, BNS va demara procedura de strângere de semnături pentru greva generală care va fi declanşată în 31 mai", se arată într-un comunicat semnat de preşedintele BNS Dolj, Victor Peţa.

De asemenea, potrivit liderului Uniunea "Forţa Legii", Ringo Dămureanu, 250 de sindicalişti din administraţia publică locală, asistenţă socială şi Poliţia Comunitară ajung, miercuri dimineaţă, la Bucureşti.

"Sunt cinci autocare care au plecat spre Bucureşti: două din Craiova şi câte unul din Segarcea, Bechet şi Calafat. Plecarea s-a făcut începând cu ora 05.00", a declarat Ringo Dămureanu.

Din judeţul Gorj, şi-au anunţat participarea la mitingul din Capitală aproape 1.000 de sindicalişti de la Cartel Alfa, Confederaţia Meridian şi CNSLR Frăţia, care au plecat, miercuri dimineaţă, spre Bucureşti, printre aceştia aflându-se şi peste o sută de mineri, membri ai Federaţiei Naţionale a Muncii, condusă de Constantin Creţan.

Aproximativ jumătate dintre aceştia s-au reunit la Rovinari, de unde au plecat cu trei microbuze şi un autoturism personal în direcţia Craiova, pe traseu urmând să fie preluaţi şi alţi sindicalişti care vor participa la mitingul din Capitală.

"Mergem la Bucureşti doar pentru a ne cere drepturile. Minerii sunt oameni paşnici, se va vedea acest lucru şi în Capitală. Dacă guvernanţii nu ne vor înţelege doleanţele sper să ajungem la o grevă generală", a precizat Creţan.

Liderul sindical a menţionat că la Piteşti urma să aibă loc întâlnirea cu minerii din Valea Jiului şi din restul judeţului Gorj, pentru ca, ulterior, drumul spre Bucureşti să fie parcurs de toţi participanţii la acţiunea de protest proveniţi din aceste zone.

De la Târgu Jiu, au mai plecat, miercuri dimineaţă, câteva autocare în care au urcat câteva sute de membri ai CNSLR Frăţia, dar şi alţi peste o sută de membri ai Cartel Alfa, numărul total al participanţilor din Gorj la mitingul din Bucureşti fiind de aproximativ o mie de persoane.

Liderul CNSLR Frăţia, filiala Gorj, Valentin Popa, consilier judeţean PSD, a afirmat că se teme de eventuale "instigări" în rândul participanţilor la mitingul de miercuri. Organizaţia condusă de acesta va merge la Bucureşti cu aproape 600 de membri de sindicat.

"Noi facem deplasarea, cei mai mulţi, cu autocarele. Ziua de miercuri va fi una extrem de grea pentru că trebuie să dovedim că ştim să ne cerem drepturile atunci când guvernanţii iau măsuri care nu ne scot din criză, dar va trebui şi să ne ferim de eventuale instigări sau provocări. Zecile de mii de oameni care vor participa din toată ţara la această acţiune pot să scape în anumite momente de sub controlul liderilor dacă sunt create momente tensionate. Sper să nu se infiltreze printre noi instigatori sau alte persoane de acest gen şi să evităm incidente de genul celor întâmplate în Grecia nu cu mult timp în urmă", a menţionat Popa.

Sindicatele au anunţat că vor aduce, miercuri, în faţa Guvernului peste 60.000 de oameni, cărora sunt aşteptaţi să li se alăture studenţi, pensionari, şomeri sau simpli cetăţeni ai Capitalei, nemulţumiţi de ultimele măsuri anunţate de guvernanţi, privind reducerea salariilor şi a pensiilor.

Plenul Consiliului Economic şi Social (CES) nu a reuşit să dea, luni, un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea actuală către FMI. Consiliul Economic şi Social va trimite Guvernului, la solicitarea sindicatelor şi patronatelor, o solicitare de redactare a unei noi scrisori pentru Fondul Monetar Internaţional, în care să fie incluse măsurile propuse de cele două părţi.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8 la sută din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25 la sută, a pensiilor cu 15 la sută şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici