Aproximativ 20.000 de funcţionari publici de la Publisind opresc luni activitatea

Aproximativ 20.000 de funcţionari publici din finanţe publice, primării, penitenciare, protecţia copilului, administraţie centrală, transporturi afiliaţi la Federaţia Publisind vor opri luni activitatea, asigurând o treime în sectoarele prevăzute de lege.

94 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 20.000 de funcţionari publici de la Publisind opresc luni activitatea

Aproximativ 20.000 de funcţionari publici de la Publisind opresc luni activitatea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei Publisind, Ştefan Teoroc, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că aproximativ 20.000 din cei 30.000 de membri au semnat pentru greva de solidaritate care va fi organizată luni, 31 mai, 8.000 dintre aceştia fiind din penitenciare.

În acest sector vor fi asigurate paza perimetrului, supravegherea efectivă şi asistenţa medicală, fiind limitat dreptul la vizită.Angajaţii din penitenciare îi vor însoţi în instanţă doar pe deţinuţii arestaţi preventiv.

Teoroc spune că sindicaliştii pe care îi reprezintă au fost ameninţaţi de conducere să nu semneze pentru grevă pentru că îşi vor pierde locul de muncă.

Liderul sindical a mai spus că deţinuţii vor fi mai în siguranţă luni, în ziua grevei de solidaritate, decât dacă se aplică măsurile Guvernului care vor duce la reducerea schemelor de personal.

"Acum sunt 20% din posturi vacante, dacă se aplică aceste măsuri se va ajunge la 50% posturi vacante, ceea ce înseamnă un milion de ore suplimentare neplătite pe an. În momentul de faţă avem 27.000 de deţinuţi şi dacă vin prin repatriere şi cei 15.000 arestaţi în afara ţării nu vom putea face faţă", a spus Teoroc.

La rândul său, secretarul general al Federaţiei Publisind, Gabriel Chifu, a spus că oamenilor le este frică să participe la grevă, fiind făcute de către administraţie liste cu disponibilizări.

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ovidiu Jurcă, a precizat că membrii Sindicatului Navalistul de la Daewoo Mangalia au fost chemaţi în instanţă, vineri, de angajator, deoarece anunţaseră că luni vor să organizeze o grevă de avertisment.

"Greva era programată pentru luni şi angajatorii deja îi târăsc în instanţă. Sunt presiuni enorme ca membrii de sindicat din toate domeniile să nu ajungă la grevă", a spus Jurcă.

În opinia lui Jurcă, greva programată pentru săptămâna viitoare va fi cea mai mare acţiune de protest de după 1989.

Confederaţiile sindicale au decis declanşarea grevei generale pe termen nelimitat începând cu 31 mai, mitinguri de protest la nivelul judeţelor, între 1 şi 4 iunie şi organizarea unui lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului, cu manifestări la porţile de intrare, în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură.

Peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţie publică vor intra de luni în grevă generală pe termen nedeterminat, iar acestora li se vor alătura într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, transporturi, penitenciare şi sectorul privat.

Potrivit sindicaliştilor, cel puţin un milion de angajaţi vor intra în grevă pe 31 mai şi 1 iunie.

Guvernul a aprobat, miercuri, scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor şi salariilor în sectorul bugetar. Documentul va fi transmis Fondului Monetar Internaţional, pentru a fi aprobat în board-ul instituţiei la finele lunii iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici