Peste 400.000 de angajaţi din educaţie şi administraţie, în grevă generală pe termen nedeterminat

Peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţie publică vor intra de luni în grevă generală pe termen nedeterminat, urmând ca acestora să li se alăture într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, transporturi, penitenciare şi sectorul privat.

36 afișări
Imaginea articolului Peste 400.000 de angajaţi din educaţie şi administraţie, în grevă generală pe termen nedeterminat

Sindicaliştii intră în grevă generală din 31 mai şi ies în stradă din 1 iunie (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Arhiva Mediafax Foto)

Preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că pe 31 mai va fi grevă generală în educaţie pe termen nedeterminat şi că la acţiune se vor solidariza angajaţi din sănătate, administraţie, Gaz România.

La nivel naţional, în învăţământ sunt 360.000 de sindicalişti, în administraţie publică centrală şi locală - 300.000, iar în sănătate - 120.000.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că cei 80.000 de funcţionari publici pe care îi reprezintă confederaţia sa vor intra luni în grevă generală pe termen nedeterminat, deoarece aceştia au parcurs procedurile legale organizând deja greva de avertisment. Este vorba de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie şi Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici.

Liderii sindicali au anunţat că angajaţii Metrorex, RATB, CFR şi din unele sectoare private, cum sunt cele din construcţii de maşini şi din industria lemnului, vor decide în zilele următoare dacă vor intra în grevă pe 31 mai sau în 1 iunie.

De asemenea, în fiecare zi, de marţi până vineri, vor avea proteste în câte 10 judeţe, iar în ziua moţiunii va fi o nouă grevă generală de o zi în toate sectoarele.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a precizat că reducerea salariilor va fi aplicată şi în sectorul privat chiar în zilele următoare, dând exemplul angajaţilor de la Romtelecom unde unii directori au dat deja dispoziţii să scadă salariile cu 25%.

Bogdan Hossu a subliniat că soluţiile adoptate de Guvern vor duce la acutizarea situaţiei de criză din România în anul ce urmează, precizând că în 2011 vor scădea din nou salariile şi vor creşte taxele.

"Dacă astăzi sunt afectaţi 15-16 milioane de oameni, la anul vor fi toţi afectaţi", a spus Hossu.

Reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale au anunţat, miercuri, că au decis să continue acţiunile de protest ca urmare a eşecului total al discuţiilor cu premierul şi cu miniştrii Finanţelor şi Muncii.

"Protestul hotărat al membrilor de sindicat este determinat de măsurile de austeritate anunţate de Guvern, măsuri care se adresează şi afectează numai categoriile de lucrători, pensionari şi asistaţi sociali, şi este consecinţa refuzului constant al Guvernului de a dialoga în mod real cu reprezentanţii celor cinci mari confederaţii sindicale", susnţin reprezentanţii sindicaliştilor.

Acţiunile de protest comune vor debuta cu declanşarea grevei generale pe termen nedeterminat începând cu data de 31 mai, care va cuprinde principale sectoare bugetare - învăţământ, sănătate şi administraţie publică, transport, sectoare economice şi de servicii - şi va fi susţinută şi de o grevă de solidaritate desfăşurată în celelalte sectoare bugetare şi economice.

De asemenea, vor fi organizate mitinguri de protest la sediile Prefecturilor, între orele 12.00 şi 14.00, începând din 1 iunie până în 4 iunie, câte zece judeţe în fiecare zi.

Sindicaliştii vor continua acţiunile de lobby la toţi parlamentarii pentru a refuza propunerea Guvernului şi a solicita ca aceştia să voteze deschis moţiunea, astfel încât să se poată vedea opţiunea lor.

"Aceste acţiuni sunt un test a maturităţii întregii societăţii civile româneşti de a se opune unor mentalităţi dictatoriale care doresc crearea unei Românii a corupţiei, a furtului acoperit de legi strâmbe. Societatea civilă trebuie să se opună aruncării în sărăcie a majorităţii cetăţenilor şi a bunăstării unor privilegiati. Trebuie ca cetăţenii, în special lucrătorii, să participe la acţiuni dacă nu sunt de acord cu măsurile propuse de Guvern", au precizat sindicaliştii.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale susţin că guvernanţii şi parlamentarii trebuie să îşi asume consecinţele agravării crizei ca urmare a acţiunilor de protest şi a grevei generale.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate.

Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului după avizul CES. Decizia a fost anunţată de premierul Emil Boc la finalul reuniunii liderilor Coaliţiei.

El a precizat că salariile şi pensiile vor fi diminuate de Guvern, fără a scădea sub nivelul salariului minim pe economie de 600 lei, respectiv sub pensia socială minimă garantată de 350 lei, în timp ce venitul minim garantat va fi restrâns şi destinat doar persoanelor aflate în situaţii financiare dificile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici