Aproximativ 3.000 de volume din dosarul FNI, mutate cu un camion la Tribunalul Bucureşti

Aproximativ 3.000 de volume din dosarul FNI au fost duse cu un camion, sâmbătă, de la instanţa supremă la sediul Tribunalului Bucureşti, unde va fi rejudecată o secţiune din această cauză privind unii investitori ai Fondului care s-au constituit părţi civile în timpul urmăririi penale.

98 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 3.000 de volume din dosarul FNI, mutate cu un camion la Tribunalul Bucureşti

Aproximativ 3.000 de volume din dosarul FNI, mutate cu un camion la Tribunalul Bucureşti (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Toţi grefierii Secţiei penale a instanţei supreme au fost chemaţi, sâmbătă dimineaţă, să ajute la încărcarea în camioane a volumelor din dosarul FNI. Aceştia au fost ajutaţi de colegii lor de la Tribunalul Bucureşti , precum şi de deţinuţi aduşi de la penitenciar în acest sens.

Decizia de a muta sâmbătă volumele din dosarul FNI de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Tribunalul Bucureşti a fost luată pentru a nu fi afectată activitatea instanţei.

Dosarul urmează să fie înregistrat la Tribunalul Bucureşti, să se facă citaţiile şi să se fixeze un prim termen de judecată.

În dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, magistraţii instanţei supreme au decis, în 4 iunie 2009, ca Ioana Maria Vlas să execute o pedeapsă cu închisoarea de zece ani, menţinând astfel decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Totodată, instanţa supremă i-a condamnat pe Gavril Bătrân, Mircea Costescu, Mircea Ianculescu şi Ioan Diţă la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de cinci ani şi şase luni fiecare. Toţi aceştia au fost condamnaţi pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Marius Andrei a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de cinci ani şi opt luni. Ceilalţi inculpaţi din dosarul prăbuşirii FNI au rămas cu pedepsele dispuse prin decizia din 18 iunie 2008 a Curţii de Apel Bucureşti.

Tot atunci, instanţa supremă a decis trimiterea cauzei spre rejudecare la instanţa de fond, respectiv Tribunalul Bucureşti, "cu privire la părţile vătămate constituite părţi civile în faza de urmărire penală şi necitate la instanţa de fond şi de apel".

Instanţa supremă a stabilit că AVAS nu este parte responsabilă civilmente în proces, astfel că nu instituţia este obligată să îi despăgubească pe investitorii FNI.

Ioan Diţă şi Gavril Bătrân, în solidar cu ceilalţi inculpaţi din dosarul FNI şi cu SOV Invest, sunt obligaţi să plătească părţilor civile din proces sumele investite iniţial la fond şi indexate cu rata inflaţiei, începând cu 24 mai 2000.

Ioana Maria Vlas este încarcerată la Penitenciarul Târgşor din iunie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici