Aproximativ 300 de profesori din Timiş s-au aflat în grevă de avertisment

Aproximativ 300 de profesori din judeţul Timiş, afiliaţi la sindicatul "P.P. Neveanu", s-au aflat, marţi dimineaţă, în grevă de avertisment de două ore, însă aceştia au intrat în clase şi au supravegheat elevii.

32 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 300 de profesori din Timiş s-au aflat în grevă de avertisment

Aproximativ 300 de profesori din Timiş s-au aflat în grevă de avertisment (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Dascălii, cei mai mulţi din şcolile din Timişoara, au început greva de avertisment la ora 8.00, iar protestul a fost programat până la ora 10.00. Profesorii au intrat în clase pe timpul grevei pentru a supraveghea elevii, însă nu au ţinut ore.

Liderul sindicatului "P.P. Neveanu" din Timiş, Radu Bivolaru, a declarat, marţi, că în următoarea perioadă vor urma şi alte acţiuni de protest ca urmare a nemulţumirilor profesorilor privind situaţia din învăţământ.

"Programul de proteste anunţat la nivel de judeţ şi la nivel naţional continuă, sunt acţiuni în cascadă, care pot culmina şi cu neîncheierea situaţiei şcolare. De asemenea, am anunţat că este posibilă declanşarea unei greve generale pornind din 7 iunie. Astăzi ( marţi - n.r.) a fost o grevă de avertisment despre care au fost anunţaţi toţi membrii sindicatului", a spus Radu Bivolaru.

Dascălii sunt nemulţumiţi de reducerea posturilor din învăţământ, nu acceptă să le fie scăzute salariile şi nici nu sunt de acord cu proiectul legii salarizării unice.

De asemenea, liderul de sindicat al "Spiru Haret" Timiş, Virgil Popescu, a anunţat că, în 30 martie, mai mulţi profesori, membri ai mai multor sindicate, vor picheta Primăria Timişoara.

Federaţiile din educaţie au anunţat, joi, un calendar comun de proteste, anunţând că din 22 martie cadrele didactice nu vor mai trece în catalog notele şi calificativele elevilor.

În 25 martie, sindicaliştii din învăţământ vor organiza un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş de protest care se va încheia la Ministerul Educaţiei, concomitent cu un pichet la Ministerul Muncii.

Tot în 25 martie vor fi suspendate cursurile în toate şcolile, pentru a fi organizate dezbateri pe proiectul Legii educaţiei, sindicaliştii reclamând că acesta nu a fost trimis cadrelor didactice pentru a fi analizat.

În 14 aprilie, Birourile executive ale federaţiilor din învăţământ vor analiza concluziile strânse în urma dezbaterii pe proiectul Legii educaţiei şi vor face un material pe care îl vor trimite în Parlament.

Federaţiile din învăţământ au mai decis ca 22 aprilie să fie zi de protest naţional, cu încetarea activităţii de instruire şi predare în unităţile de învăţământ.

Sindicaliştii ameninţă că dacă în urma acestor acţiuni de protest nu vor fi găsite soluţii pertinente pentru problemele pe care le ridică angajaţii din educaţie, la începutul lunii iunie ar putea fi declanşată greva generală pe termen nelimitat, care va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anul şcolar. Liderii sindicali spun că acţiunile de protest nu vizează doar salariaţii din sistem, ci şi ceea ce se întâmplă cu elevii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici