Aproximativ 400 de sindicalişti din penitenciare participă la mitingul şi marşul de miercuri

Aproximativ 400 de sindicalişti de la Federaţia Sindicatelor din ANP participă la mitingul şi marşul organizate în Capitală, miercuri, în ziua votării moţiunii de cenzură, iar de marţi aproape 12.000 de angajaţi din penitenciare poartă banderole negre pe braţ, intrând "în doliu" pe termen nelimitat.

93 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 400 de sindicalişti din penitenciare participă la mitingul şi marşul de miercuri

Aproximativ 400 de sindicalişti din penitenciare participă la mitingul şi marşul de miercuri (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

Sindicaliştii din penitenciare - ofiţeri, agenţi şi personal civil - cer demiterea Guvernului Boc şi fac apel la parlamentari să îşi facă datoria şi "să asculte vocea celor peste 80.000 de români care vor protesta în stradă", se arată într-un comunicat de marţi al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

"Parlamentul va trebui să respecte dorinţa milioanelor de români care repudiază acest Guvern. Guvernul Boc este un pericol pentru România. Acest Guvern trebuie să fie demis imediat. Salariile au scăzut dincolo de limita suportabilă, iar Guvernul plănuieştie alte reduceri, în vreme ce măsurile de stimulare a economiei sunt un eşec. Personalul din penitenciare a pierdut o treime din salariu prin legi injuste şi prost croite. Este prea mult. Deja, peste 50% din personal se află în incapacitate de plată şi nu cerem nimic mai mult decât echitate. Salarizarea trebuie sa corespunda riscurilor profesionale", a spus preşedintele FSANP, Sorin Dumitraşcu.

De asemenea, sindicaliştii FSANP se solidarizează cu acţiunile de protest ale Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) şi, începând de marţi, intră "în doliu" pe termen nelimitat. Aceştia vor purta banderole negre pe braţ, acuzând Guvernul că "a ucis statul de drept, economia naţională şi administraţia publică".

Sindicaliştii din FSANP cer menţinerea sistemului de pensii pentru personalul din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precizând, totodată, că pensiile speciale pentru personalul din penitenciare au fost eliminate "prin fraudă".

"În vreme ce în toată Europa militarii, poliţiştii şi personalul din penitenciare beneficiază de condiţii speciale de pensionare, în România, Guvernul consideră că un om poate să lucreze într-un penitenciar după varsta de 55 de ani. Este imposibil şi este inuman", a mai spus Dumitraşcu.

Sindicaliştii mai cer plata orelor suplimentare făcute de angajaţii din penitenciare, în condiţiile în care sunt 3.000 de posturi vacante în sistemul penitenciar, iar salariaţii trebuie să suplinească acest deficit. Aceştia mai reclamă condiţiile din penitenciare, susţinând că majoritatea centrelor de detenţie "se prăbuşesc din lipsa reparaţiilor şi a investiţiilor, iar bani pentru logistică şi dotări nu există".

Aproximativ 8.000 de membri ai SNLP din 40 de penitenciare poartă, de marţi dimineaţă, banderole negre pe braţ, în semn de protest faţă de Legea pensiilor, Codul Muncii, Legea salarizării şi diminuarea salariilor din sectorul bugetar.

De asemenea, la mitingul şi marşul din Capitală organizat de confederaţiile sindicale, SNLP participă cu 1.000 de membri, care vor veni la protest îmbrăcaţi în uniforme.

Sindicaliştii susţin că intră în doliu pentru că le-au fost anulate unele drepturi salariale şi la pensie, pentru neplata orelor suplimentare, pentru respect profesional, pentru drepturi câştigate în instanţă, dar neacordate, dar şi pentru un "dialog social mort" şi drepturi sindicale.

SNLP a mai anunţat că va depune 8.000 de acţiuni în instanţă pentru a cere anularea reducerilor salariale.

Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie va fi dezbătută şi votată miercuri, cu începere de la ora 11.00.

În aceeaşi zi, aproximativ 80.000 de sindicalişti din toate cele cinci confederaţii sunt aşteptaţi să participe la un miting de protest în faţa Guvernului şi la un marş spre Palatul Parlamentului, unde vor aştepta rezultatul votului la moţiunea de cenzură.

Sindicaliştii se vor aduna între orele 7.30 şi 9.00, după care vor pleca spre Piaţa Victoriei, unde la ora 10.00 va începe mitingul. O oră mai târziu, sindicaliştii vor pleca în marş pe traseul Bulevardul Magheru - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei, unde vor rămâne până aproximativ la ora 17.30.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici