Aproximativ 6.300 de cadre didactice pensionare lucrează în învăţământ

Aproximativ 6.300 de cadre didactice sunt afectate de dispoziţiile ordonanţei prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat, ministrul Educaţiei încercând să îi păstreze în sistem, întrucât aceştia ocupă funcţii unice şi nu intră în categoria personalului necalificat.

123 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 6.300 de cadre didactice pensionare lucrează în învăţământ

Aproximativ 6.300 de cadre didactice pensionare lucrează în învăţământ

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că din datele centralizate de Ministerul Educaţiei reiese faptul că aproximativ 6.300 de cadre didactice ar fi afectate de OUG 230/2008 prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul de la stat.

"Ministrul Educaţiei ne-a promis că, în prima şedinţă de Guvern, va încerca să propună un act normativ prin care aceştia să rămână în sistem, întrucât ei ocupă funcţii unice şi nu pot fi încadraţi la categoria necalificaţi", a mai spus Cornea.

De altfel, şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, după întâlnirea cu liderii federaţiilor sindicale din învăţământ, că încearcă să găsească soluţii pentru pensionarii din sistem afectaţi de această ordonanţă.

Federaţia "Spiru Haret" a cerut, marţi, premierului Emil Boc, într-o scrisoare deschisă, o întâlnire de urgenţă la care să discute despre majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută, suspendarea ocupării prin concurs a posturilor vacante şi decizia privind cumulul pensiei cu salariu de la stat.

Conducerea Federaţiei "Spiru Haret" atrage atenţia asupra faptului că sistemul naţional de învăţământ se confruntă în prezent cu deficit de personal didactic calificat, deficit compensat parţial de cadrele didactice pensionare.

Totodată, sindicaliştii critică faptul că deşi premierul Emil Boc a subliniat necesitatea unui dialog social real şi a transparenţei decizionale, au fost emise ordonanţe de urgenţă al căror proiect nu a fost supus avizări Consiliului Economic şi Social.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 230 din 30 decembrie 2008, publicată, luni în Monitorul Oficial, persoanele care, la data intrării în vigoare a actului normativ, cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială, au obligaţia să opteze între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.

În termen de 30 de zile de la data suspendării plăţii pensiei, persoanele care cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale sunt obligate să restituie ajutoarele, plăţile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionării.

Citeşte şi:

Pensionarii care au primit compensaţii trebuie să restituie banii la reangajarea în sistemul public

Guvernul obligă pensionarii angajaţi în instituţii publice să opteze între pensie şi salariu - surse

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici