Arafat: Achiziţiile făcute de unităţile de primiri urgenţe vor fi monitorizate lunar

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că Ministerul Sănătăţii va monitoriza lunar achiziţiile de materiale făcute de unităţile de primiri urgenţe (UPU), după ce au fost constatate diferenţe de preţuri, în urma unor controale.

316 afișări
Imaginea articolului Arafat: Achiziţiile făcute de unităţile de primiri urgenţe vor fi monitorizate lunar

Raed Arafat (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Arafat a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la un congres internaţional al studenţilor medicinişti, că monitorizarea se impune după desfăşurarea unui audit la unităţile de primiri urgenţe din ţară, ale căror rezultate vor fi date publicităţii săptămâna viitoare.

"Va fi o monitorizare continuă şi o raportare continuă la mai mulţi parametri de către unităţile de primiri urgenţe, inclusiv asupra achiziţiilor şi preţurilor de achiziţie ale unor materiale, care vor fi monitorizate lunar de către Ministerul Sănătăţii. Vom analiza toate aceste chestiuni cu ministrul Sănătăţii şi apoi vom trece la monitorizare. Până acum nu era o astfel de monitorizare, nu în această formă. Noi am început o monitorizare după controlul serviciilor de ambulanţă, dar nu sub o astfel de formă de monitorizare intensă. Acum vom începe această monitorizare, care se impune după auditul unităţilor de primiri urgenţe desfăşurat în urmă cu trei săptămâni şi ale cărui rezultate vor fi prezentate săptămâna viitoare", a spus Raed Arafat.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a adăugat că a avut, sâmbătă, la Târgu Mureş, o întâlnire cu medicii şefi de la unităţile de primiri urgenţe din ţară, directorii economici, directorii de achiziţii "cu care au fost discutate mai multe aspecte semnalate în rapoartele de audit".

"Vom trimite la fiecare unitate de primire a urgenţelor raportul complet şi vor trebui luate măsuri la diverse probleme. De exemplu, au fost plătiţi oameni de unităţile de primi urgenţe şi care în mod normal nu trebuiau plătiţi din aceste fonduri, ci preluaţi de spitale. Acest aspect va trebui corectat în câteva spitale. De asemenea, au fost analizate preţurile plătite pe mai multe achiziţii de materiale similare şi unde au fost constatate diferenţe, va trebui să vedem care a fost cauza şi care sunt soluţiile. Pentru diferenţele de preţuri există anumite explicaţii, că nu s-a prezentat decât un singur furnizor la licitaţie, că unii au dorit să cumpere materiale de calitate mai mare şi au crescut şi preţurile. Trebuie văzut unde nu se justifică preţurile să nu se mai repete situaţiile", a conchis Raed Arafat.

La începutul lunii aprilie, Ministerul Sănătăţii anunţase că toate cele 67 de unităţi de primiri urgenţe vor fi controlate de reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică, pentru a verifica modul de organizare şi funcţionare, precum şi utilizarea fondurilor alocate în 2011 de la bugetul de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici