Arafat: Decontarea serviciilor medicale private din bani publici, imorală dacă plăteşte şi pacientul

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat consideră că ar fi ”imoral” ca laboratoarele sau cabinetele private care iau bani de la Casa Naţionale de Asigurări de Sănătate şi folosesc fonduri publice să mai ceară bani şi de la pacient, a declarat joi secretarul de stat din MAI, Raed Arafat.

1056 afișări
Imaginea articolului Arafat: Decontarea serviciilor medicale private din bani publici, imorală dacă plăteşte şi pacientul

Arafat: Decontarea serviciilor medicale private din bani publici, imorală dacă plăteşte şi pacientul (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Raed Arafat a fost întrebat, la un dialog cu cetăţenii la care a participat şi comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, dacă este moral faptul că în România majoritatea laboratoarelor de analize medicale, dar şi multe cabinete medicale sunt private, dar au contracte cu CNAS şi folosesc fonduri publice.

Secretarul de stat a precizat că, din punctul său de vedere, imoral ar fi dacă pentru serviciile prestate s-ar cere în plus şi bani de la pacient.

"Ce ar fi imoral este să iei fonduri publice şi după aceea să ceri şi de la pacient pentru a oferi aceste servicii în privat. Acesta este un aspect pe care personal l-aş considera incorect. Asta înseamnă că este o limitare de accesare şi accesul devine permis numai celor care pot să vină cu suplimentul de bani, neexistând încă la noi răspândite foarte bine asigurările private complementare de care este nevoie ca să poată să suplimenteze finanţarea sistemului medical", a declarat Raed Arafat.

El a mai spus că atunci când se finanţează ceva trebuie să se ţină cont de priorităţi, dar şi de limitele care sunt permise, arătând că finanţarea din fondurile publice a sectorului privat trebuie făcută cu mare responsabilitate.

"Limita moralităţii trebuie să fie de a lucra în ambele sectoare în acelaşi timp. Pentru personalul sanitar crează o problemă foarte mare modul în care cele două sectoare interacţionează şi moral. Dacă vrei să lucrezi ca medic, asistent, în sectorul public dimineaţa şi în sectorul privat după-amiază, cu aceeaşi sursă de finanţare şi pacienţii să se intersecteze între cele două sectoare fără să existe nicio reglementare, normal că nu este un aspect moral", a adăugat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici