Arafat, despre cazurile de TBC de la Târgovişte: Posibil să apară şi altele, trebuie monitorizat

Medicul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat, marţi seară, despre situaţia de la Târgovişte, în urma depistării a două eleve bolnave de TBC, că este posibil ca, după o perioadă, să mai apară cazuri şi că situaţia "trebuie monitorizată atent".

1040 afișări
Imaginea articolului Arafat, despre cazurile de TBC de la Târgovişte: Posibil să apară şi altele, trebuie monitorizat

Arafat, despre cazurile de TBC de la Târgovişte: Posibil să apară şi altele, trebuie monitorizat

Arafat a mai spus, la Realitatea TV, că tuberculoza reprezintă una dintre problemele "adevărate, reale" ale României.

Subsecretarul de stat a ţinut să sublinieze, în acelaşi context, că se iau toate măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi pentru tratarea cazurilor deja diagnosticate.

Două eleve de la colegii din Târgovişte au fost diagnosticate cu TBC, iar conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa a dispus ca persoanele care au intrat în contact cu fetele să fie monitorizate şi să se prezinte la medic pentru investigaţii şi analize.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, formele de boală pe care le au cele două eleve, una în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Ienăchiţă Văcărescu", iar cealaltă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Constantin Carabella", nu sunt contagioase, a transmis corespondentul MEDIAFAX.

"Au fost semnalate două cazuri de TBC, unul la Colegiul Naţional «Ienăchiţă Văcărescu» şi altul la Colegiul Naţional «Constantin Carabella». La «Ienăchiţă Văcărescu» este vorba despre o elevă de clasa a XI-a, care stătea în gazdă în municipiul Târgovişte, ea fiind din Moreni. Acum eleva se află pentru investigaţii medicale la Bucureşti. În cel de-al doilea caz de la Colegiul Naţional «Constantin Carabella» este vorba de o elevă de clasa a XII-a care a fost diagnosticată prima dată în vară, s-a aflat sub tratament, dar boala a recidivat. Trebuie menţionat faptul că formele de boală pe care le au cele două eleve nu sunt contagioase, iar ele se află acum sub tratament şi supraveghere medicală", a declarat inspectorul şcolar adjunct al ISJ Dâmboviţa, prof. Ovidiu Băsceanu.

Medicii spun că este posibil ca nicio persoană cu care cele două eleve au fost în contact să nu dobândească boala, iar persoanele care au fost în contact cu acestea au fost supuse unui tratament preventiv.

Simptomatologia acestei boli cuprinde oboseală, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare si tuse seacă.

Echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa au făcut dezinfecţia şi igienizarea claselor şi monitorizarea persoanelor din colectivul celor două eleve.

"S-au luat imediat măsuri de igienizare a clasei, iar unităţile au intrat sub supraveghere epidemiologică, după ce Direcţia de Sânătate Publică Dâmboviţa a fost notificată cu privire la existenţa unor cazuri de tuberculoză, înregistrate la doi elevi ai unor instituţii de învăţământ din Târgovişte. Conform procedurilor de lucru, bolnavii au fost izolaţi, supuşi investigaţiilor microbiologice şi tratamentului specific conform Strategiei naţionale de tratament strict supravegheat, s-a declanşat ancheta epidemiologică cu identificarea contacţilor, monitorizarea lor prin reţeaua de specialitate a Dispensarului TBC Târgovişte, respectiv examinare clinică, iar în cazul simptomaticilor cu radiografie pulmonară", a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Dâmboviţa, Marinela Popa.

Având în vedere că este o boală aerogenă, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa a dispus intensificarea măsurilor de curăţenie, de dezinfecţie a suprafeţelor, respectiv microaeroflorei şi o serie de acţiuni de educaţie pentru sănătate, iar supravegherea epidemiologică va continua prin reţeaua de medicină şcolară, de medicina de familie şi prin Dispensarul TBC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici