Arafat: Serviciul de Ambulanţă va fi finanţat prin bugetul de stat. Gărzile asistenţilor vor fi remunerate

Serviciul de Ambulanţă va trece sub administrarea Ministerului Sănătăţii, iar gărzile efectuate de asistenţii medicali, dispeceri şi ambulanţierii din serviciul medical de urgenţă vor fi recompensate cu bani şi nu cu timp liber ca până acum, a anunţat, miercuri, ministrul de resort, Raed Arafat.

595 afișări
Imaginea articolului Arafat: Serviciul de Ambulanţă va fi finanţat prin bugetul de stat. Gărzile asistenţilor vor fi remunerate

Serviciul de Ambulanţă va fi finanţat prin bugetul de stat, gărzile asistenţilor vor fi remunerate (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)

"Serviciul de Ambulanţă trece la bugetul de stat începând cu luna martie a anului viitor, iar intenţia este să asigurăm finanţarea sistemului de urgenţă la nivel de buget, nefiind un sistem care face diferenţa între asigurat şi neasigurat. Este un lucru normal, pentru că ambulanţa trebuie să intervină la orice cetăţean, indiferent de calitatea de asigurat, dar cel mai important lucru şi cu impact important asupra capacităţii de intervenţie este că s-a aprobat o formă prin care asistenţii medicali şi ambulanţierii şi dispecerii de la serviciile de ambulanţă să poată să efectueze gărzi pentru a putea să fie plătite orele suplimentare pe care ei le făceau şi care acum trebuia să le recupereze ca ore libere", a declarat Arafat, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

El a subliniat faptul că, până în prezent, doar medicii efectuau un serviciu de gardă remunerat.

Măsurile sunt cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de guvern.

Totodată, actul normativ dispune trecerea unor programe curative din subordinea ministerului de resort în cea a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

"S-a făcut o reglare între Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări: începând de anul viitor, după intrarea noului acord-cadru în vigoare şi aprobarea bugetului, anumite programe curative care erau la Ministerul Sănătăţii vor trece la Casă, să fie gestionate la nivelul Casei, iar Ministerul Sănătăţii va păstra programele de sănătate publică şi va prelua două programe strategice, care sunt tuberculoza şi HIV, pentru asigurarea finanţării lor",, a mai spus Arafat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici