ArcelorMittal Galaţi: Sindicaliştii de la Solidaritatea, în a doua zi de grevă generală

Aproximativ 500 de siderurgişti s-au strâns, marţi dimineaţă, în faţa principalei căi de acces în combinatul ArcelorMittal Galaţi, în cea de-a doua zi de grevă generală.

58 afișări
Imaginea articolului ArcelorMittal Galaţi: Sindicaliştii de la Solidaritatea, în a doua zi de grevă generală

ArcelorMittal Galaţi: Sindicaliştii de la Solidaritatea, în a doua zi de grevă generală (Imagine: Mediafax Foto)

Protestatarii afişează bannere cu lozinci împotriva administraţiei, pe care scrie: "Mittal, locul I în lume/Noi nu avem bani de pâine!" şi au expus un sicriu pe care este scris numele lui Ionel Borş, senior manager, reprezentantul administraţiei la negocierile cu sindicatele.

Discursurile protestatarilor nu se îndreaptă însă doar împotriva administraţiei, ci şi împotriva presei, îndeosebi a celei locale, acuzată că nu prezintă în mod obiectiv situaţia siderurgiştilor şi că în acest conflict ar fi de partea administraţiei.

De asemenea, Marcel Mititelu, liderul Solidaritatea de la ArcelorMittal Hunedoara, susţine că "cineva" din cadrul forţelor de ordine i-ar fi spus că, în cazul în care protestatarii vor încerca să intre cu forţa în combinat către Turnul Administrativ, paznicii vor îndrepta armele împotriva lor.

La ora transmiterii acestei ştiri, protestatarii scandau lozinci împotriva administraţiei combinatului gălăţean şi cereau demisisa lui Ionel Borş.

În cursul serii de luni, în cadrul celei de-a doua întâlniri cu patronatul, reprezentanţii sindicatului Solidaritatea, care au intrat în grevă de luni dimineaţă, au fost atenţionaţi din nou că mai multe unităţi de producţie sunt afectate de încetarea lucrului, după ce şi vineri seară delegaţia protestatarilor fusese avertizată cu privire la faptul că procesul de producţie este afectat.

"Ne-au spus încă odată, ca şi la prânz, că mai multe unităţi au de suferit din cauza grevei. Nu s-a discutat nici de această dată nimic de revendicările noastre, de o eventuală nouă propunere de majorare salarială. A rămas doar că mai discutăm odată şi mâine (n.r. - marţi), la ora 12.00. Oricum, noi continuăm protestele", a declarat, luni seară, Ilinca Diaconu, preşedintele coordonator al sindicatului Solidaritatea.

Luni seară, în jurul orei 21.00, în faţa principalei căi de acces în combinat, unde se află şi sediul Solidarităţii, se mai aflau doar aproximativ 100-150 de protestatari. Numărul maxim al participanţilor la acţiunile iniţiate de reprezentanţii angajaţilor a fost de aproximativ 800, la orele prânzului.

Administraţia combinatului ArcelorMittal Galaţi a introdus, luni, ordonanţă preşedinţială, la Tribunalul Galaţi, solicitând astfel suspendarea grevei iniţiate de sindicaliştii de la Solidaritatea, declanşată luni dimineaţă.

Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, a declarat, luni după-amiază, într-o conferinţă de presă, că administraţia ArcelorMittal a apelat la Tribunalul Galaţi pentru a solicita suspendarea grevei declanşate de sindicatul Solidaritatea, motivând că activitatea combinatului ar avea de suferit.

Printr-un comunicat de presă, conducerea ArcelorMittal Galaţi (fostul SIDEX) solicita liderilor sindicatului Solidaritatea şi celor circa 700 de angajaţi care au intrat, luni, în grevă generală, să respecte obligaţiile legale privind asigurarea siguranţei salariaţilor combinatului şi a locuitorilor oraşului. Potrivit ArcelorMittal, cei circa 700 de salariaţi care au încetat lucrul nu dau nicio atenţie procedurilor de securitate a operaţiunilor, deşi ar trebui să le respecte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici