Argeş: Gospodării inundate de petrolul scurs dintr-o conductă spartă

O conductă subterană de petrol s-a spart, miercuri dimineaţă, în comuna Băbana, judeţul Argeş, o cantitate mare de ţiţei scurgându-se în pârul Cotmeniţa şi inundând trei gospodării, a declarat primarul localităţii, Vasile Ivan.

60 afișări
Imaginea articolului Argeş: Gospodării inundate de petrolul scurs dintr-o conductă spartă

Gospodării inundate de petrol scurs dintr-o conductă spartă, în Argeş (Imagine: Mediafax Foto)

Pomparea ţiţeiului a fost oprită pe conducta care s-a fisurat , iar la ora transmiterii acestei ştiri nu mai exista pericolul inundării terenurilor şi gospodăriilor din zonă.

Potrivit primarului comunei Băbana, petrolul s-a scurs în cantitate foarte mare şi au fost inundate trei gospodării şi terenuri agricole.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş, pomparea ţiţeiului a fost oprită pe conducta respectivă.

"Am intervenit pe Dealul Băbanei cu maşini şi oameni, nu există pericol de deflagraţie şi nici de înaintare a petei de petrol, nici spre case, dar nici mai departe în alte ape. Pomparea petrolului a fost oprită acum, dar toată cantitatea de combustibil aflată pe conductă în momentul în care s-a fisurat s-a scurs. S-au făcut baraje din paie, ţiţeiul a ajuns totuşi în pârâul Cotmeniţa, dar nu va mai putea ajunge în râul Vitrej, aflat în apropiere. La faţa locului se află şi reprezentanţii Gărzii de Mediu Argeş şi urmează să vedem cauzele, dar probabil s-a fisurat din cauza vechimii şi corodării", a declarat colonelul Nicolae Grosu, şeful ISU Argeş.

Conducta, de 10 - 12 ţoli, aparţine Petrom, este îngropată la un metru şi jumătate sub pământ şi face legătura între Meroşani - Poiana Lacului şi staţia Conpet din zonă, a precizat şeful ISU Argeş.

O cantitate de peste o tonă şi jumătate de petrol scursă din conducta care s-a fisurat, miercuri dimineaţă, în localitatea Băbana, a fost colectată de către săteni şi echipe ale serviciului local pentru situaţii de urgenţă, a declarat primarul localităţii.

"Până în prezent am strâns peste o tonă şi jumătate de petrol. Ţiţeiul a fost colectat cu găleţi şi sticle din plastic şi depozitat în butoaie de câte două sute de litri. Am făcut un baraj de pământ şi de rumeguş pentru reţinerea petrolului, pe o lungime de 30 de metri. Un beci al unei case a fost inundat cu petrol, inclusiv curtea gospodăriei, iar în alte două gospodării doar curţile şi terenurile agricole au fost afectate. Pericolul cel mai mare îl reprezintă poluarea pârului Cotmeniţa", a declarat primarul din Băbana.

Potrivit acestuia, echipele de intervenţie au reuşit să împiedice extinderea petrolului spre râul Vârtej.

Primarul a mai spus că zona afectată de poluare a fost izolată de jandarmi, care interzic celor prezenţi să fumeze.

Compania Petrom va fi amendată cu o sumă cuprinsă între 50.000-100.000 de lei pentru poluarea pârâului Cotmeniţa şi a unor terenuri şi gospodării din zona localităţii argeşene Băbana şi va trebui să suporte costurile reecologizării zonei, au declarat, miercuri, reprezentanţii Gărzii de Mediu Argeş.

Iustin Vasilescu, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Argeş, a declarat că după primele evaluări s-a stabilit că din conducta spartă s-a scurs o cantitate de 700-800 de litri de ţiţei.

Comisarii Gărzii de Mediu Argeş au mers la locul incidentului la ora 8.30 şi au cerut oprirea pompării ţiţeiului prin conductă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici