Asigurarea obligatorie a locuinţelor se va încheia pe un an calendaristic, între proprietari şi PAID

Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor va fi încheiată pe un an calendaristic, de la 1 ianuarie la 31 decembrie, pentru fiecare imobil, între viitorul Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID) şi proprietari, şi va fi reînnoită anual, a anunţat, vineri, autoritatea de reglementare.

144 afișări
Imaginea articolului Asigurarea obligatorie a locuinţelor se va încheia pe un an calendaristic, între proprietari şi PAID

Asigurarea obligatorie a locuinţelor se va încheia pe un an calendaristic, între proprietari şi PAID (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a emis normele privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, acestea fiind publicate, joi, în Monitorul Oficial.

"Normele preiau mare parte din propunerile formulate de societăţile de asigurare şi reglementează aspecte privind forma şi conţinutul poliţei de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), suma asigurată, plata primei de asigurare, perioada de valabilitate a PAD, riscurile cuprinse în asigurare şi cele excluse, obligaţiile proprietarului unei construcţii cu destinaţie de locuinţă, ş.a", se arată într-un comunicat al CSA remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

CSA reaminteşte că, în conformitate cu Legea 260/2008, PAD se încheie în formă scrisă între PAID şi proprietarul locuinţei, ceea ce înseamnă că normele menţionate anterior vor putea produce efecte doar după constituirea PAID.

La finele lunii aprilie, CSA a anunţat că numărul şi numele companiilor care vor participa la constituirea PAID vor fi cunoscute, cel mai probabil, la mijlocul lunii mai, după ce acţionarii acestora vor aproba participarea la acest proiect.

Până în prezent, doar Ardaf, Generali şi Astra au anunţat că acţionarii au aprobat participarea la constituirea PAID.

Potrivit normelor, în cazul schimbării proprietarului locuinţei, răspunderea PAID curge până la data expirării valabilităţii PAD încheiate pentru acea locuinţă.

"Astfel, persoana care înstrăinează o locuinţă asigurată este obligată să înmâneze PAD persoanei care devine proprietară a acesteia, iar noul proprietar are obligaţia de a înştiinţa în scris despre acest fapt asigurătorul care a eliberat PAD pentru locuinţă", se precizează în comunicat.

O persoană care deţine o asigurare facultativă a locuinţei pentru riscurile prevăzute de Legea 260/2008 are obligaţia ca, la data expirării acesteia, dar nu mai târziu de 31 decembrie a primului an de aplicare a legii, să încheie asigurarea obligatorie.

În ceea ce priveşte limita de răspundere în temeiul PAD, normele prevăd că după fiecare daună provocată locuinţei prin producerea oricărui eveniment asigurat, suma asigurată se micşorează pentru restul perioadei de asigurare, cu suma plătită drept despăgubire, asigurarea continuând cu suma asigurată rămasă.

"Aceasta înseamnă că suma asigurată obligatoriu reprezintă limita maximă a despăgubirilor totale ce pot fi plătite de PAID în temeiul unui contract, în perioada de valabilitate a acestuia, indiferent de numărul şi cuantumul daunelor produse în această perioadă", se spune în comunicat.

În cazul în care se încheie mai multe PAD pentru aceeaşi locuinţă şi acelaşi an de asigurare, va fi valabilă cea dintâi PAD încheiată, celelalte PAD anulându-se, cu restituirea primelor de asigurare de către PAID.

Normele nu îngrădesc dreptul oricărei persoane interesate de a contracta şi o asigurare facultativă a locuinţei, dar precizează că aceasta va fi încheiată numai pentru sume asigurate care le depăşesc pe cele asigurate obligatoriu şi/sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuinţelor.

În cazul în care, pe lângă asigurarea obligatorie, există şi o asigurare facultativă pentru aceeaşi locuinţă, despăgubirea se va plăti mai întâi din asigurarea obligatorie, până la concurenţa sumei asigurate obligatoriu.

Conform Legii 260/2008, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe nu va depăşi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.

Fondul locativ naţional cuprinde opt milioane de unităţi, din care, potrivit datelor CSA, doar cel mult 15% beneficiază de protecţie printr-o poliţă de asigurare facultativă.

Potrivit unei estimări MAI, valoarea primelor subscrise după introducerea legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor va atinge 150 de milioane de euro.

În noiembrie 2008, Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat că obligativitatea asigurării locuinţei va deveni efectivă la 1 iulie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici