Asistente de la SJU Craiova, sancţionate în cazul pacientei legate de pat, care a murit

Asistentele şi infirmiera de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, acuzate de fiica unei paciente de 65 de ani care a murit în unitatea sanitară că nu-i dădeau mamei sale tratamentul şi că o legau de pat, vor fi sancţionate cu reţinerea din salariu a unei sume cuprinse între 5 şi 10 la sută.

177 afișări
Imaginea articolului Asistente de la SJU Craiova, sancţionate în cazul pacientei legate de pat, care a murit

Asistente de la SJU Craiova, sancţionate în cazul pacientei legate de pat, care a murit (Imagine: Shutterstock)

Consiliul etic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, întrunit vineri pentru a analiza cazul pacientei care a murit în unitatea sanitară şi a cărei fiică a acuzat cadrele medicale că nu-i dădeau mamei sale tratamentul şi că o legau de pat, a decis ca asistentele şi infirmiera care s-au ocupat de femeia de 65 de ani să fie sancţionate cu reţinerea din salariu a unei sume cuprinse între 5 şi 10 la sută, pe o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni.

”Am înţeles de la medicul de gardă că a existat un scandal acolo, au ridicat vocea atât aparţinătorii cât şi personalul medical, nu ştim cine a început, dar pentru acest lucru, pentru că nu s-a purtat o discuţie civilizată, o aducere la cunoştinţă aparţinătorilor a stării de fapt a pacientei, personalul din ziua respectivă va fi sancţionat cu o reţinere de 5-10 la sută din salariu, pe o perioadă între una şi trei luni”, a spus Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului de Urgenţă din Craiova.

Conform conducerii spitalului, aceste sancţiuni au fost aplicate pentru comportamentul şi atitudinea personalului medical, nu pentru actul medical în sine.

Conducerea SJU Craiova a declanşat o anchetă după ce fiica unei paciente de 65 de ani, care a decedat în 14 octombrie în unitatea sanitară, a depus o plângere împotriva cadrelor medicale pe care le acuză că nu-i dădeau mamei sale tratamentul şi că o legau de pat.

Paula Drulă, în vârstă de 65 de ani, suferea de diabet şi era dependentă de insulină, iar în urma unei crize a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova.

Aflată în Italia, fiica femeii s-a întors în ţară la aflarea veştii, ea spunând că a mers la spital şi şi-a gasit mama la Secţia de terapie intensivă, legată de pat cu un cearşaf.

”Mă implora să o duc acasă, că asistentele nu îi fac insulina, îi vorbesc foarte urât, nu i se dă tratamentul de inimă necesar pentru a trăi. Am întrebat asistenta ce se întâmplă când am găsit-o legată de picioare şi mi s-a răspuns că nu este treaba mea, este treaba medicilor să îmi explice, dar pentru că nu era niciun medic, am fost invitată să ies afară, am făcut fotografii şi mama mă implora să o iau acasă. M-au dat afară, au chemat pază, că nu aveam voie să fac fotografii şi în timp ce ieşeam afară, asistenta respectivă cu care am avut această altercaţie mi-a zis că nu se ştie ce se poate întâmpla în acea noapte. (...) Iniţial, mi s-a spus că e legată pentru că e violentă, dar era legată de picioare, era violentă cu picioarele? Nu i se făcuse perfuzie, nu i se dăduse apă”, declara Anca Drulă, fiica pacientei decedate.

Şi soţul femeii, care a mers cu aceasta la spital, spunea că au găsit-o pe pacientă legată de picioare.

“Am intrat şi am încercat să o ridic în picioare, dar ne-a spus că o dor picioarele. Atunci am dat pătura la o parte şi am observat că acestea sunt legate. I le-am desfăcut imediat, în timp ce soţia a plecat să vadă ce se întâmplă”, a povestit Sorin Veselu.

În cursul acelei nopţi, fiica pacientei a fost anunţată că mama ei a decedat.

A doua zi, aceasta a depus o plângere la Poliţie şi la conducerea spitalului, care a declanşat o anchetă internă.

”Am sesizat în urma acestei adrese Consiliul etic al spitalului, este forul care se ocupă de relaţie medic - pacient. Acest Consiliu etic va lua declaraţii scrise celor implicaţi în cazul respectiv, atât medicilor, cât şi asistenţilor, apoi se va formula o concluzie care va fi comunicată şi aparţinătorilor”, declara Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului de Urgenţă din Craiova.

Poliţiştii craioveni au întomit dosar penal pentru ucidere din culpă în acest caz.

”La secţia 2 Poliţie, s-a depus o plângere prin care se reclamă fapte de natură comise de personalul medical de la Spitalul Clinic Judeţean Craiova. Poliţiştii au întocmit un dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă, având în vedere că faptele sesizate se referă la uciderea persoanei din culpa personalului medical. Poliţiştii cercetează în acest sens pentru a stabili cu exactitate dacă sunt întrunite elementele consitutive ale acestei infracţiuni", declara Alin Apostol, purtătorul de cuvânt Poliţiei Judeţene Dolj.

Joi, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova a sesizat Colegiul Medicilor, precizând că va solicita un punct de vedere şi Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici