Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice va cere noilor guvernanţi să acorde o atenţie mai mare accesului românilor la sănătate

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice va lansa o petiţie publică prin care va cere noilor guvernanţi să acorde o atenţie mai mare accesului românilor la sănătate, a declarat, luni, directorul organizaţiei profesionale, Laurenţiu Mihai, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

143 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice va cere noilor guvernanţi să acorde o atenţie mai mare accesului românilor la sănătate

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice va cere noilor guvernanţi să acorde o atenţie mai mare accesului românilor la sănătate (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

Laurenţiu Mihai, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a spus că iniţiativele ministrului Sănătăţii, Raed Arafat, de a căuta soluţii de eficientizare a cheltuielilor în sănătate sunt de salutat, însă a atras atenţia că implementarea lor va necesita mecanisme complexe.

"Discuţia despre accesul la tratament în lipsa unei alocări financiare este lipsită de sens. În acest context, ar fi două lucruri la care vreau să mă refer. Introducerea unor molecule pe lista de medicamente compensate şi gratuite e o măsură salutară pe care şi producătorii de medicamente generice o doresc. În opinia noastră, însă, această actualizare - care este dreptul pacienţilor şi a întârziat foarte mult deja - se poate face doar în urma unei evaluări realiste a impactului financiar pe care respectivele molecule noi îl vor aduce şi alocării suplimentare de fonduri măcar cu aceeaşi sumă. Nimeni nu poate fi atât de naiv să-şi închipuie că nu există un impact financiar şi că lucrurile se vor regla de la sine, cu atât mai mult cu cât trebuie să ne amintim că şi pentru tratamentele existente pacienţii nu au acces imediat. Sunt mii de pacienţi pe listele de aşteptare, care nu au acces la tratamentul actual şi unii dintre ei, fără să fiu patetic, nu vor avea şansa niciodată", a spus Laurenţiu Mihai la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

În acest context, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România intenţionează să lanseze o petiţie pentru viitorii guvernanţi.

"Vom lansa o petiţie publică pentru viitorii guvernanţi, pentru a acorda o atenţie mult mai mare accesului românilor la sănătate. Aceasta este în urma mai multor mesaje primite de la persoane necunoscute, pacienţi", a spus Laurenţiu Mihai.

În opinia sa, o altă cale de urmat ar fi acoperirea prin clawback a oricăror cheltuieli din sănătate.

"Prin clawback se acoperă de la producători întregul deficit al sistemului de sănătate, dar cu siguranţă nu este o măsură sustenabilă. Este măsura prin care producătorii de medicamente accesibile sunt scoşi în afara pieţei şi omorâţi. Nu suntem împotriva unei actualizări a listei de medicamente, e dreptul legal al pacienţilor şi s-a întârziat nepermis de mult. Această măsură trebuie să aibă un impact financiar calculat, să i se identifice o sursă de finanţare, alta decât clawback-ul, dacă se poate", a mai spus directorul executiv al APMGR.

Laurenţiu Mihai a precizat că o a doua chestiune ar fi legată de medicamentele cu preţuri accesibile, producătorii de medicamente generice considerând că soluţia nu trebuie să fie importul.

"Mai mult de atât, oferim această soluţie exportând aceste medicamente cu preţ accesibil. Dacă s-ar implementa şi în România politici de promovare a consumului de generice, multe dintre medicamentele care au dispărut ar fi rămas", a adăugat Laurenţiu Mihai.

Potrivit acestuia, în perioada 2007 - 2012, consumul de medicamente a rămas constant, însă valoarea s-a dublat.

"După părerea noastră, nu se vorbeşte de o creştere a accesului la medicamente, ci de o utilizare greşită a resurselor puţine care sunt la dispoziţia statului. Mai mult decât atât, măsurile autorităţilor au afectat direct industria locală, astfel încât volumele fabricate în România în perioada 2007 - 2012 au scăzut cu 40 la sută. (...) În prezent s-a revenit, în mod inexplicabil pentru noi, la o soluţie care taxează în mod egal producătorii, indiferent dacă ei au crescut sau au scăzut pe piaţă, folosirea preţului de producător ca bază de calcul pentru taxă şi suma de referinţă să fie consumul real din anul anterior", a mai spus directorul APMGR.

O altă propunere a APMGR, pentru protejarea accesului populaţiei la tratamente ieftine vizează scoaterea de sub incidenţa taxei clawback a medicamentelor cu preţ de producător sub 30 de lei, explicând că acestea reprezintă până în 30 la sută din cheltuielile cu medicamentele.

Ministrul Sănătăţii a dezbătut problemele din sistemul sanitar, împreună cu toţi cei implicaţi în acest domeniu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici