Asociaţia Românilor din Italia: Informaţiile privind expulzarea a mii de români sunt incerte

Preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, Eugen Terteleac, a declarat, vineri, că informaţiile privind expulzarea a circa cinci mii de români din Italia sunt incerte şi că numai instanţa de judecată sau prefecţii sunt abilitaţi să ia o eventuală decizie în acest sens.

3 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Românilor din Italia: Informaţiile privind expulzarea a mii de români sunt incerte

Asociaţia Românilor din Italia: Informaţiile privind expluzarea a mii de români sunt incerte

"În primul rând, această decizie de expulzare a aproximativ cinci mii de români este incertă, pentru că se poate expulza un român din Italia doar prin hotărâre judecătorească şi în cazul în care decid prefecţii şi numai în cazul în care cetăţeanul reprezintă un pericol public. Autorităţile italiene au hotărât până în acest moment să fie expulzaţi doar 220 de români care au fost condamnaţi definitiv în Italia şi care îşi vor ispăşi pedepsa în România“, a spus preşedintele ARI.

El a mai adăugat că mai există posibilitatea să fie expulzaţi şi acei cetăţeni care nu au documente, care nu au un loc de muncă stabil şi nu fac dovada că au din ce să se întreţină în Italia.

Terteleac a adăugat că nu a fost luată o decizie în acest sens, deoarece actul normativ care reglementează acest lucru nu a intrat încă în vigoare. "De aceea cred că informaţiile referitoare la expulzarea a cinci mii de români sunt doar poveşti“, a precizat Eugen Terteleac.

El a mai spus că dacă asociaţia pe care o conduce va constata că se comit abuzuri asupra românilor, atunci va reacţiona.

Potrivit sursei citate, vineri după-amiază mai mulţi reprezentanţi ai românilor din peninsulă se vor întâlni cu adjunctul ministrului de Interne din Italia şi cu un reprezentant al Parlamentului European, cu care vor analiza şi discuta decizia autorităţilor italiene de a-i expulza pe români.

Ministrul de Interne, Giuliano Amato, şi responsabilii din cadrul poliţiei au preferat să păstreze prudenţa în legătură cu numărul imigranţilor care vor fi expulzaţi. "În următoarele luni ar putea fi expulzaţi câteva mii de străini", a confirmat Ministerul de Interne.

Din primele calcule făcute de carabinieri pe baza arestărilor românilor acuzaţi de delicte grave, medii şi minore reiese că numărul persoanelor expulzate ar putea ajunge la 5.000.

Surse din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative au declarat, vineri, că MIRA nu a primit nicio informare din partea autorităţilor italiene cu privire la posibilitatea ca unii dintre cetăţenii români aflaţi pe teritoriul italian să fie repatriaţi.

Potrivit legislaţiei, autorităţile române ar trebui anunţate cu cel puţin 24 de ore înainte ca cetăţenii români să fie repatriaţi, pentru a avea timp să se pregătească.

"Până astăzi (vineri - n.r.), la ora 15.00, nu am primit niciun anunţ în acest sens, ceea ce înseamnă că, până mâine (sâmbătă - n.r.), la aceeaşi oră, nu ar trebui să fie repatriat nici un român din Italia", a declarat sursa citată.

 

 


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici