Asociaţii autism: Legea autismului, ciopârţită de normele de aplicare

Un număr de 13 organizaţii non-guvernamentale din România au trimis, miercuri, o scrisoare deschisă ministerelor Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii, în care atrag atenţia că Legea Autismului "a fost ciopârţită de normele de aplicare" şi cer respectarea drepturilor bolnavilor.

283 afișări
Imaginea articolului Asociaţii autism: Legea autismului, ciopârţită de normele de aplicare

Asociaţii autism: Legea autismului, ciopârţită de normele de aplicare (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Un număr de 13 organizaţii non-guvernamentale din România au trimis, miercuri, o scrisoare deschisă ministerelor Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii, în care atrag atenţia asupra faptului că Legea Autismului a fost ciopârţită de normele de aplicare. Acestea cer respectarea drepturilor bolnavilor de autism şi finalizarea corectă a cadrului legislativ dedicat. Normele reduc efectele legii la copiii mai mici de şase ani care suferă de autism, nu clarifică atribuţiile persoanelor care iau parte la terapia pacienţilor cu tulburări de spectrul autist (TSA), nu reglementeaza accesul la educaţie şi serviciile specializate adresate tuturor persoanelor afectate, chestionarul propus pentru diagnostic nefiind validat ştiinţific", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Asociaţia Autism Transilvania.

Organizaţiile respective sunt nemulţumite şi de faptul că au fost consultate "doar formal" la întocmirea normelor de aplicare a Legii 151/2010 şi că forma prezentată de oficialităţi a acestor norme, aflate în dezbatere publică, "modifică esenţial sensul legii".

"În norme nu se specifică atribuţiile membrilor echipei multidisciplinare care tratează pacienţii cu TSA şi nici cum se va realiza decontarea cheltuielilor medicale", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Preşedintele Asociaţiei Autism Transilvania, Milena Prună, unul dintre semnatarii scrisorilor deschise, a precizat în comunicat că normele de aplicare pot denatura textul legii.

"Ne-am bucurat foarte mult când a fost votată această lege esenţială pentru bolnavii de autism, a fost un pas uriaş înainte. Când am văzut, însă, textul propus pentru normele metodologice, în baza cărora se desfăşoară, practic, întreaga activitate de tratare şi recuperare, am înţeles că acestea pot denatura sensul legii. Articolele din norme referitoare la screening se adresează copiilor cu vârste până la trei ani, iar cele referitoare la intervenţii copiilor până la şase ani. Or, Legea 151/ 2010 constituie cadrul legislativ pentru toţi pacienţii cu TSA", a precizat Prună.

Printre solicitările organizaţiilor semnatare se numără recunoaşterea psihoterapiei pentru recuperarea persoanelor cu TSA ca serviciu medical de către CNAS şi implicit decontarea acestui serviciu, reglementarea accesului la educaţie şi a intervenţiilor/serviciilor specializate adresate adolescenţilor şi adulţilor afectaţi de TSA.

Pentru stabilirea tuturor reglementărilor necesare, asociaţiile "cer înfiinţarea unui grup interministerial format din reprezentanţi ai celor trei ministere implicate şi care să elaboreze în termen de şase luni, împreună cu reprezentanţii societăţii civile, strategia naţională de recuperare şi integrare în societate a tuturor persoanelor cu tulburări de spectru autist".

Cele 13 organizaţii semnatare ale scrisorii deschise adresate celor trei ministere sunt: Asociaţia Autism Transilvania, Asociaţia Autism Baia Mare, Asociaţia Autism Europa, Fundaţia Ancora Salvării, Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România - filiala Iaşi, Asociaţia pentru Sănătatea Mintală a Copilului "Sfântul Serafim de Sarov", Fundaţia Copii în Dificultate - Centrul "Sfântul Mihail" pentru copii cu autism, Fundaţia Univers Plus Piatra-Neamţ, Asociaţia Copiii de Cristal Braşov, Asociaţia A.S.P.A. Suceava, Asociaţia For Autism, Fundaţia Alpha Transilvania, Asociaţia S.O.S. Autism Bihor.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici