ASPA: 195 de câini cu probleme, eutanasiaţi din septembrie, nu şi câini sănătoşi

Coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) Răzvan Băncescu a declarat, joi, că nu a început eutanasierea câinilor sănătoşi din adăposturi, din luna septembrie până în prezent fiind eutanasiaţi 195 de câini cu probleme.

191 afișări
Imaginea articolului ASPA: 195 de câini cu probleme, eutanasiaţi din septembrie, nu şi câini sănătoşi

ASPA: 195 de câini cu probleme, eutanasiaţi din septembrie, nu şi câini sănătoşi

Totodată, Răzvan Băncescu a mai arătat că, în perioada septembrie - decembrie 2013, au fost sterilizaţi aproximativ 4.700 de câini cu deţinător.

De asemenea, Băncescu a mai arătat că se află în lucru un proiect de hotărâre de Consiliu General al Municipiului Bucureşti (CGMB) prin care legislaţia privind deţinerea câinilor în Capitală să fie pusă în acord cu noile reglementări intrate în vigoare în 23 decembrie.

Drept urmare a noilor reglementări, bucureştenii nu vor mai putea opta pentru a plăti o taxă în cazul în care nu doresc să-şi sterilizeze animalele şi de asemenea cei care vor să adopte un al doilea animal nu vor mai plăti taxa de adopţie prevăzută de HCGMB nr. 145/2013, a atras el atenţia.

Pentru înregistrarea animalelor deţinute bucureştenii trebuie să se adreseze Colegiului Medicilor Veterinari.

Răzvan Băncescu a precizat că acest lucru este valabil şi pentru cei care şi-au înregistrat deja animalele la ASPA, deoarece noile prevederi legale impun alte criterii şi alte formulare.

HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, modificată prin Legea nr. 258/2013, a intrat în vigoare la 23 ianuarie.

Conform normelor, câinii prinşi şi duşi în adăposturile publice pot fi revendicaţi, în cazul în care au fost pierduţi de stăpân, adoptaţi direct sau la distanţă.

După 14 zile lucrătoare, câinii din adăposturi care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi pot fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar.

Câinii bolnavi incurabil sunt eutanasiaţi în termen de 48 de ore de la stabilirea diagnosticului, dacă nu sunt adoptaţi în această perioadă.

Accesul în adăposturile publice trebuie să fie permis zilnic, în intervalul orar 10.00 - 18.00, inclusiv în timpul sărbatorilor legale. Adopţia se face gratuit, pe baza completării unui formular, adoptatorul trebuind să facă dovada că are condiţii pentru creşterea câinelui, în locuinţă sau în aer liber. În cazul adoptării a minim trei câini trebuie prezentat acordul vecinilor.

Deţinătorii de câini de rasă comună sau metişi ai acestora au obligaţia să îi sterilizeze până cel târziu la data de 1 ianuarie 2015, potrivit aceloraşi norme. Se interzice numai sterilizarea câinilor de rasă comună sau a metişilor acestora a căror stare de sănătate nu permite efectuarea respectivei operaţii medicale, precum şi a câinilor utilitari.

Totodată, câinii cu deţinător trebuie microcipaţi şi înregistraţi în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stapân (RECS), gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari, potrivit Normelor metodologice privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân, care intră în vigoare în 16 martie.

Astfel, câinii adulţi cu stăpân trebuie înregistraţi până la 1 ianuarie 2015, cei nou-născuţi - în maxim 90 de zile de la vânzare şi, în orice caz, înainte de vânzare, cedare cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice, iar câinii din adăposturi - în momentul adopţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici