ASPA: Programul nostru privind câinii continuă, dar cerem Guvernului să atace suspendarea normelor

Coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu, a declarat luni, despre decizia de suspendare a executării normele de aplicare a legii câinilor fără stăpân, că programul de gestionare a maidanezilor funcţionează în continuare în Capitală, dar a cerut Guvernului să conteste hotărârea instanţei.

Urmărește
436 afișări
Imaginea articolului ASPA: Programul nostru privind câinii continuă, dar cerem Guvernului să atace suspendarea normelor

ASPA: Programul nostru privind câinii continuă, dar cerem Guvernului să atace suspendarea normelor (Imagine: Răzvan Lupică/Mediafax Foto)

"În acest moment, activitatea ASPA nu este afectată, implicit programul de gestionare (a câinilor fără stăpân - n.r.) funcţionează în continuare. După decizia care suspendă normele de aplicare a legii câinilor fără stăpân, Curtea de Apel are un termen pentru redactarea motivării şi pentru a o comunica, termen în care lucrurile merg ca şi până acum. Deci mergem înainte cu programul pentru Bucureşti", a declarat coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), care a precizat că, în acest moment, prevederile legale de această lege sunt valabile în forma publicată în Monitorul Oficial.

Răzvan Băncescu a mai spus, în acelaşi context, că solicită Guvernului să depună contestaţie, în termenul cel mai scurt, la decizia Curţii de Apel, pentru a nu se ajunge în situaţia de a se bloca anumite activităţi prevăzute de norme.

"ASPA înaintează către Guvern şi ANSVSA, ca autoritate de specialitate, o solicitare de intervenţie rapidă în sensul contestării deciziei Curţii de Apel", a spus Băncescu.

Potrivit lui Răzvan Băncescu, în cazul în care eventuala contestaţie depusă de Guvern nu va primi o decizie favorabilă, se va ajunge în situaţia "de a pierde în Capitală ce s-a reuşit până în prezent" legat de gestionarea maidanezilor.

Băncescu a precizat că în cele nouă luni de la începerea programului privind gestionarea câinilor fără stăpân de pe străzile Capitalei, a fost redus cu 75% numărul persoanelor muşcate de câini, fiind capturaţi peste 25.000 de câini, dintre care aproximativ 10.000 au fost eutanasiaţi.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a suspendat executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, modificată prin Legea nr. 258/2013, la cererea Vier Pfoten, decizia nefiind definitivă.

Vier Pfoten a cerut CAB suspendarea mai multor prevederi, pe care le consideră nelegale, din HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, urmând să ceară şi anularea unor prevederi din hotărâre sau a actului normativ, a declarat pentru MEDIAFAX avocatul care reprezintă fundaţia pentru protecţia animalelor, Alexandra Cicodeica.

Normelor metodologie aprobate prin HG nr. 1059/2013 pun în aplicare prevederile Legii nr. 258/2013, care modifică şi completează OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân. Potrivit legii adoptate anul trecut, câini fără stăpân adăposturile publice pot fi eutanasiaţi, prin decizie a autorităţii locale, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.

CAB hotărât, pe 20 iunie, suspendarea executării HG nr. 1059/2013, până când se va pronunţa asupra unei cereri de anulare, a mai spus avocatul.

Decizia CAB nu este definitivă şi poate fi atacată în cinci zile de la comunicare.

Astfel, în urma unei decizii definitive privind suspendarea executării HG nr. 1059/2013, autorităţile locale nu vor mai putea aplica prevederile Legii nr. 258/2013, întrucât aceasta nu va mai avea norme metodologice de aplicare în vigoare.

Vier Pfoten aminteşte că Legea nr. 258/2013 "a intrat în vigoare în octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident în care un copil şi-a pierdut viaţa după ce a fost atacat de câini". Normele de aplicare a legii au fost emise în decembrie 2013, putând fi aplicată eutanasierea, ceea ce s-a şi întâmplat în mai multe oraşe, inclusiv în Capitală.

Potrivit Vier Pfoten, normele de aplicare cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primează.

"Spre exemplu, potrivit acestor norme, autorităţile locale puteau delega managementul câinilor fără stăpân unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese şi deturnarea banilor publici. Un alt exemplu: accesul publicului în adăposturile publice era restricţionat, fapt ce a descurajat semnificativ adopţiile şi a stimulat abuzurile personalului din adăposturi", spune Gabriel Păun, coordonator de campanii al fundaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici