Astărăstoae: Cred că deficitul de medici este în medie de aproximativ 35%, poate ajunge şi la 70%

Deficitul de medici din sistemul sanitar este, în medie, de aproximativ 35 la sută, dar sunt spitale unde lipsa medicior poate fi chiar şi de 70 la sută în zonele izolate şi de 20-30 la sută în centrele universitare, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

37 afișări
Imaginea articolului Astărăstoae: Cred că deficitul de medici este în medie de aproximativ 35%, poate ajunge şi la 70%

Astărăstoae: Cred că deficitul de medici este în medie de aproximativ 35%, poate ajunge şi la 70% (Imagine: Elvira Gheorghita)

"Cred că deficitul de medici este foarte mare. Spre exemplu, există un spital în Sighetul Marmaţiei unde lucrează mai mulţi medici pensionari decât doctori activi", a spus profesorul Vasile Astărăstoae, care a adăugat că o situaţie dificilă este înregistrată şi în judeţul Vaslui.

În opinia preşedintelui CMR, decizia primului ministru de a nu debloca posturile denotă inconştienţă.

"Mi se pare inconştienţă din partea primului ministru, Emil Boc să nu vrea deblocarea posturilor din sănătate. Pe de altă parte nici nu mai ştiu dacă în situaţia dată, când mii de medici cer să plece din ţară, ar mai fi persoane dornice să lucreze în spitalele din ţară", a opinat preşedintele CMR.

Potrivit profesorului Astărăstoae, angajarea unor medici în spitale presupune trecerea a cel puţin trei ani până când aceştia să devină eficienţi.

"Este cunoscut că pentru acomodarea unui medic într-un anumit loc de muncă nou este nevoie de trei patru ani", a mai spus preşedintele CMR.

Din 2007 şi până în iulie 2010, peste 8.000 de medici, dentişti şi farmacişti au primit certificate de conformitate pentru a putea lucra în străinătate, iar 2.000 au depus cereri, dar nu şi-au luat documentele, potrivit unei statistici a Ministerului Sănătăţii.

Şi preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, profesor Ioan Lascăr, a anunţat că numărul medicilor bucureşteni care au solicitat în acest an aviz pentru a lucra în străinătate a ajuns la 630, faţă de 443 în tot anul 2009. Din păcate, cei care pleacă lucrează în domenii deficitare, cum ar fi terapie intensivă.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că deocamdată în sistemul medical nu se poate angaja decât o persoană la şapte posturi eliberate, arătând că în urma cererii ministrului Sănătăţii de deblocare a angajărilor în sistem a cerut o reevaluare a tuturor posturilor disponibile ca urmare a restructurării.

"În acest moment există posibilitatea ca unul din şapte să se angajaze potrivit procedurilor legale şi acest lucru se derulează. Am cerut să se facă o reevaluare per sistem şi să se vadă, în urma aplicării prevederii legale a angajării unul din şapte, câte posturi sunt disponibile, să se acorde acolo unde sunt probleme de sistem, iar după aceea vom discuta, în urma finalizării procesului de restructurare, etapa 1 septembrie, ce resurse umane putem avea, pentru că nu poţi, pe de o parte, să faci o restructurare şi, pe de altă parte, să facem angajări în acelaşi timp", a declarat Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici