Astăzi încep probele scrise ale Evaluării Naţionale, cu peste 160.000 de candidaţi înscrişi. Ce subiecte au primit elevii la limba română

  • Peste 160.000 de candidaţi s-au înscris la Evaluarea Naţională 2024, ale cărei probe scrise încep marţi, a anunţat Ministerul Educaţiei.
  • Elevii au avut două teste-suport la primul subiect, iar la cel de-al doilea au avut de făcut caracterizarea unui personaj.
1974 afișări
Imaginea articolului Astăzi încep probele scrise ale Evaluării Naţionale, cu peste 160.000 de candidaţi înscrişi. Ce subiecte au primit elevii la limba română

Astăzi încep probele scrise ale Evaluării Naţionale. Peste 160.000 de candidaţi înscrişi

UPDATE Ce subiecte au primit elevii de clasa a VIII-a la proba scrisă de limba română

Proba scrisă pentru examenul de Evaluare Naţională la limba şi literatura română s-a încheiat la ora 11.00, iar primele informaţii despre subiectele primite au început să circule în spaţiul public. 

La subiectul I, elevii de clasa a VIII-a au avut două texte-suport cu mai multe cerinţe. Un fragment este din „Cireşarii”, de Constantin Chiriţă, iar cel de-al doilea este din „Portret”, de Cella Delavrancea. 

La subiectul al II-lea, elevii au avut de realizat caracterizarea personajului Tic din fragmentul „Cireşarii”, într-o compunere de cel puţin 150 de cuvinte. 

 

Sursa foto: stirileprotv.ro

 

Sursa foto: stirileprotv.ro

Sursa foto: stirileprotv.ro

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, peste 160.400 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost înscrişi în vederea susţinerii examenului, organizat în 3.392 de unităţi de învăţământ/centre de examen.

Probele scrise încep marţi, cu testarea cunoştinţelor de limba şi literatura română. Următoarea probă, cea la matematică, va avea loc joi, 27 iunie, iar proba pentru elevii care au studiat limba şi literatura maternă este programată vineri, 28 iunie.

Accesul elevilor în centrele de examen este permis în intervalul orar 8.00 - 8.30. Aceştia trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor şi a desenelor se poate folosi şi creion negru.

Probele încep la ora 9.00, când elevii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate şi pagini suplimentare).

Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare (datele introduse de elevi vor fi verificate de asistenţii din sălile de examen). Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană/a Municipiului Bucureşti de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare care susţin examenele naţionale în anul 2024.

„Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare. Totodată, în sălile de examen este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea (elevii au obligaţia de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen). Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptaţi în examen. Probele sunt monitorizate audio-video”, transmite Ministerul Educaţiei.

Afişarea rezultatelor

Primele rezultate vor fi afişate în 3 iulie, până la ora 14.00. Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16.00 - 19.00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8.00 - 12.00). Rezultatele finale vor fi afişate marţi, 9 iulie.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele din cadrul Evaluării Naţionale.

Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind desfăşurarea Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici