Au picat rezidenţiatul la limită, dar mai au o speranţă: Petiţie online a absolvenţilor de medicină. „Ar trebui să fie o medie mai scăzută”

3591 afișări
Imaginea articolului Au picat rezidenţiatul la limită, dar mai au o speranţă: Petiţie online a absolvenţilor de medicină. „Ar trebui să fie o medie mai scăzută”

FOTO: Profimedia

Sistemul sanitar are nevoie disperată de personal. Medicii sunt epuizaţi de cele opt luni de epidemie şi 3000 de studenţi se pregătesc să fie voluntari.

Între timp, sunt 776 de absolvenţi care au susţinut examentul de rezidenţiat şi nu au luat punctajul necesar pentru a fi repartizaţi într-un spital. Au făcut o petiţie online prin care cer ministerului să coboare pragul de promovabilitate şi să suplimenteze locurile la specialităţi. Valentin Moţăţeanu este cel care a iniţiat petiţia. Este primul sub linie. 

„Am luat 558 de puncte. Am avut iniţial 561, dar după recorectare mi-au scăzut 3 puncte.(...) Ar fi păcat să se oprească la 559 puncte. Care este diferenţa dintre cel cu 559 de puncte şi cel 558. Adică, ar trebui să fie o medie mai scăzută pentru că aşa este corect şi normal. 500 este o notă de promovare”, consideră Valentin, absolvent de medicină la Craiova.

Valentin Moţăţeanu ar fi vrut să se specializeze ca medic de familie. Dacă ministerul nu va modifica din criteriile de admitere de anul acesta o să mai stea un an în afara sistemului. O parte dintre colegii lui vor alege calea străinătăţii. 
 
„Să mai dăm examenul de rezidenţiat încă o dată, la anul. Sau, cine doreşte să plece din ţară şi să lucreze în străinătate. De exemplu, în Germania, Austria nu există examen de rezidenţiat. Eu prefer să lucrez la mine în ţară”, povesteşte el.

Aurora Floarea este absolventă a Universităţii Ovidius din Constanţa. Şi ea a fost la un pas de a-şi vedea visul cu ochii şi vrea să fie medic de familie, specializare la care au rămas 130 de locuri neocupate. 

„Am dat examenul de rezidenţiat, am obţinut 556 de puncte, iar fără trei puncte nu am reuşit să devin medic rezident. Pentru că gradul de promovabilitate a fost de 60% nu de 50%”, spune Aurora.

Punctajul minim pe care trebuie să îl ia absolvenţii de medicină trebuie să fie de 60% din nota maximă obţinută. Ei cer în petiţia lor şi să se revină la procentul de 50%, aşa cum era acum zece ani. Şi în vreme ce absolveţii de medicină rămân pe margine, se pregătesc să meargă în spitale 3000 de studenţi voluntari.

„Studenţii pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor pe baza procesului de recrutare ca voluntar şi vor fi repartizaţi şi vor semna contracte de voluntariat cu Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi vor lucra în unităţile sanitare din judeţele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară”, spune Raed Arafat.

Luni, rectorii universităţilor de medicină vor avea o discuţie cu ministerul Sănătăţii, în urma căreia va fi transmisă poziţia acestora în legătură cu absolvenţii care nu au întrunit punctajul minim necesar. Aproape 12 mii de absolvenţi au susţinut examenul anul acesta. Au fost peste 9100 de locuri, din care vor fi repartizate aproape 8.600. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici