Audierea lui Mihai Necolaiciuc în SUA ar putea avea loc, probabil, în februarie 2010

Ministerul Justiţiei informează, joi, că autorităţile americane au comunicat faptul că, probabil, instanţa competentă a statului Florida va stabili data audierii lui Mihai Necolaiciuc - arestat în SUA în baza unui mandat emis de instanţa română pentru fraudarea CFR - pentru luna februarie 2010.

13 afișări
Imaginea articolului Audierea lui Mihai Necolaiciuc în SUA ar putea avea loc, probabil, în februarie 2010

Audierea lui Mihai Necolaiciuc în SUA ar putea avea loc, probabil, în februarie 2010

"La cererea părţii române, autorităţile americane au informat că este probabil ca instanţa competentă a statului Florida să stabilească data audierii cetăţeanului român Mihai Necolaiciuc pentru luna februarie 2010", informează, joi, printr-un comunicat Ministerul Justiţiei (MJ).

Autorităţile americane au motivat fixarea datei audierii pentru începutul anului 2010 "prin volumul considerabil al documentelor de extrădare transmise de către autorităţile române în susţinerea cererii de extrădare, precum şi prin probabilitatea ca apărătorul cetăţeanului român Mihai Necolaiciuc să solicite termen pentru luarea la cunoştinţă a documentaţiei".

Fostul director general al companiei CFR, Mihai Necolaiciuc, a fost arestat în SUA în vederea deportării pentru încălcarea legilor emigrării la 17 iunie 2009 şi arestat provizoriu în vederea extrădării în data de 23 iunie 2009.

În cazul în care instanţa districtuală a Statului Florida va admite cererea de extrădare, Mihai Necolaiciuc are dreptul să exercite căile de atac prevăzute de legea americană.

În principiu Mihai Necolaiciuc ar avea la dispoziţie trei căi de atac: una la instanţa federală în complet de 8 judecători, una la curtea de apel a statului federal şi alta la Curtea Supremă a SUA.

În final, dacă se va dispune extrădarea, ordinul de extrădare va fi semnat de secretarul de stat american.

Mihai Necolaiciuc - urmărit pentru un prejudiciu estimat la aproximativ 50 de milioane de euro Companiei Naţionale de Căi Ferate - a prezentat acte de identitate emise Venezuela când a fost capturat de agenţii federali americani de la Marshals Service şi cei de la Departamentul de Migrări şi Vămi.

Într-un document adresat Biroului Naţional Central Bucureşti şi Secretariatului General al Interpol (NBC Bucharest, IPSG), un senior inspector american a informat în 18 iunie, la ora 4.37 A.M., că "Necolaiciu Mihai, cetăţean român, căutat în România pentru corupţie şi abuz de putere, a fost arestat de agenţii federali americani de la Marshals Service şi de cei de la Departamentul pentru Migraţie şi Vămi în 17 iunie 2009, la 6.10 P.M., în statul Florida".

Arestarea lu Necolaiciu a fost făcută la cererea Interpol Washington, potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX.

Ancheta a fost coordonată de Biroul Central Naţional SUA, Divizia pentru străini şi fugari.

"Regretăm faptul că nu am putut să vă informăm despre cursul acestei anchete, dar pentru că acest caz era foarte sensibil am făcute toate eforturile pentru a ne asigura că arestarea sa va decurge cu acurateţe, sub control şi fără eroare. O grijă principală a fost ca Neculaiciuc să nu plece din SUA dacă i se oferea posibilitatea. Vă asigurăm că această arestare reprezintă culminarea unei anchete prelungite cu participarea a mai multor agenţii federale americane care au lucrat la unison cu Interpol", se arată în informarea oficialului american de la Marshal Service .

Potrivit sursei citate, Neculaiciuc este în prezent în custodia Departamentului american pentru Migraţie şi Vămi.

"El este deţinut într-o unitate federală în Florida pentru că a încălcat legile americane ale migraţiei. Pentru că arestarea tocmai a fost efectuată, nu vă putem oferi detalii legate de statutul său de detenţie din prezent. Vă vom trimite informaţi actualizate în această privinţă", mai arată oficialul.

Totodată, acesta scrie că ar trebui menţionat faptul că în momentul în care a fost arestat, Necolaiciuc a prezentat documente de identitate şi de călătorie emise de Venezuela pe numele său adevărat. În urma analizei amprentelor, fotografiilor şi a unui interviu - se consemnează în documentul citat - "s-a confirmat faptul că cel deţinut este Neculaiciuc Mihai, acelaşi individ care este căutat internaţional, originar din România".

"Pentru că nu suntem siguri cât de mult îl putem reţine cu acuzaţiile administrative curente, încurajăm colegii noştri din România să depună urgent o cerere de arest provizoriu (o cererea emisă în aşteptarea primirii cererii de extrădare) şi a documentelor de extrădare prin mijloacele diplomatice normale. Vă vom transmite alte informaţii când vor fi disponibile", subliniază sursa citată.

La rândul său, Ministerul Justiţiei a informat că cererea de arestare în vederea extrădării a lui Mihai Necolaiciuc, precum şi cererea de extrădare au fost formulate şi transmise Departamentului de Justiţie al SUA încă din februarie 2008, în baza încheierii Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

Procedura de extrădare declanşată în cazul lui Mihai Necolaiciuc de către Ministerul Justiţiei a fost confidenţială, motiv pentru care Biroul Interpol nu a ştiut despre cererea de extrădare înaintată în februarie 2008, cazul Necolaiciuc fiind tema unor discuţii între oficiali români şi americani.

Ministerul Justiţiei a sesizat, în 8 februarie 2008, Judecătoria sectorului 1 cu privire la cererea de extrădare a lui Necolaiciuc, cerere admisă în aceeaşi zi, au declarat surse judiciare.

În 28 februarie 2008, după verificarea regularităţii internaţionale a cererii, Direcţia internaţională din Ministerul Justiţiei a transmis cererea de extrădare către autorităţile judiciare americane, fiind comunicate toate actele privind acuzarea fostului şef al CFR.

La 1 iulie 2008, în urma unei cereri a autorităţilor americane, Ministerul Justiţiei mai face o traducere a rechizitoriului şi a altor documente. De atunci până în prezent, SUA nu a cerut date suplimentare, potrivit surselor citate.

Pe de altă parte, procurorii anticorupţie au ţinut legătura cu Ambasada americană la Bucureşti, dar şi cu Ambasada României în SUA.

După arestarea din 17 iunie a lui Mihai Necolaiciuc, un oficial american din cadrul Biroului de Migraţie şi Vămi a declarat că Necolaiciuc este acuzat de prezenţă ilegală în SUA, că riscă expulzarea, va beneficia de proces şi că va fi dus în faţa unui judecător al tribunalului pentru imigranţi, pentru a stabili următorii paşi.

"El riscă îndepărtarea de pe teritorul SUA, va beneficia de proces şi va avea posibilitatea de a-şi prezenta cazul în faţa unui judecător pentru probleme de imigraţie", a transmis, la solicitarea MEDIAFAX, Brandon Alvarez Montgomery, oficial în cadrul Biroului de Migraţie şi Vămi.

Interpol anunţa, în 19 iunie, pe site-ul instituţiei, că fugarul român Neculaiciuc a fost arestat în Statele Unite ale Americii.

"Fostul director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate din România, căutat internaţional de Interpol, a fost arestat în SUA. Mihai Necolaiciuc, care este acuzat de corupţie şi abuz de putere, aducând un prejudiciu de aproximativ 50 de milione de euro, a fost luat în custodie de agenţi de la Marshals Service din Statele unite şi de la Departamentului pentru Migraţie şi Vămi în Florida miercuri, în 17 iunie.

Suceveanul Mihai Necolaiciuc, născut în 24 iulie 1952, fost arestat în urma cooperării dintre autorităţile americane şi române şi ofiţerii de la Interpol, din unitatea care se ocupă cu anchetarea fugarilor şi de la Secretariatul general, care are sediul în Lyon-Franţa, informează site-ul www.interpol.int.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici