Augustin Lazăr: Cele zece lucrări întocmite ca procuror sunt cerute de CSM şi nu sunt înaintate preşedintelui

Procurorul general Augustin Lazăr transmite, vineri seară, că cele 10 lucrări întocmite ca procuror/judecător care se depun de către candidat la mapa de candidatură sunt cerute de CSM şi sunt destinate exclusiv emiterii avizului pentru numire, nefiind înaintate preşedintelui.

2681 afișări
Imaginea articolului Augustin Lazăr: Cele zece lucrări întocmite ca procuror sunt cerute de CSM şi nu sunt înaintate preşedintelui

Augustin Lazăr: Lucrările întocmite ca procuror sunt cerute de CSM şi nu sunt înaintate preşedintelui

Augustin Lazăr arată că, în conformitate cu dispoziţiile art. 21 ind.1 din Hotărârea nr. 193/2006 a Plenului C.S.M. pentru aprobarea ,,Regulamentului privind transferul şi detaşarea judecătorilor şi procurorilor, delegarea judecătorilor, numirea judecătorilor şi procurorilor în alte funcţii de conducere precum şi numirea judecătorilor în funcţia de procuror şi a procurorilor în funcţia de judecător”, pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului General se depun de către candidat şi un număr de 10 lucrări întocmite în funcţia de judecător sau procuror, în vederea emiterii avizului Secţiei pentru procurori.

"Aceste lucrări se analizează de către Secţia pentru procurori din cadrul C.S.M. în scopul stabilirii aptitudinilor candidatului, şi anume: capacitatea de analiză şi sinteză, coerenţa în exprimare, argumentarea din punct de vedere al clarităţii şi logicii, evitarea expunerii şi detalierii aspectelor nerelevante, redactarea dispozitivului într-o formă clară şi concisă, analiza şi interpretarea probelor, precum şi modul în care au fost aplicate jurisprudenţa C.E.D.O. şi C.J.U.E. dacă a fost cazul", transmite procurorul general, printr-un comunicat de presă.

Lazăr arată că lucrările sunt solicitate de către C.S.M. prin regulament şi sunt destinate exclusiv emiterii avizului pentru numire.

"Ulterior, către Preşedintele României sunt înaintate propunerea ministrului justiţiei, hotărărea motivată a Secţiei pentru procurori din cadrul C.S.M. şi C.V.-ul candidatului. În niciun caz nu se poate interpreta că prin depunerea unei anumite soluţii între cele 10 lucrări solicitate de C.S.M. s-ar urmări influenţarea Preşedintelui României, aceste lucrări nefiind înaintate acestuia. Pentru lămurirea tuturor aspectelor, am solicitat C.S.M. să-mi comunice oficial dacă la dosarul meu de candidatură există o astfel de soluţie de clasare. Telefonic, mi s-a confirmat faptul că nu există, urmând să primesc în zilele următoare şi răspunsul în scris", transmite procurorul general.

Augustin Lazăr mai arată că a formulat solicitarea către CSM întrucât gestionează dosarele profesionale ale magistraţilor, în virtutea rolului de garant al independenţei justiţiei.

Ministrul Justiţiei a precizat, pentru MEDIAFAX, că va publica în următoarele zile rezoluţia de clasare a dosarului care îl viza pe Klaus Iohannis, pe care a găsit-o în dosarul de candidatură a procurorului general, Augustin Lazăr. Tudorel Toader a spus miercuri, în declaraţia în care a anunţat că declanşează revocarea procurorului general Augustin Lazăr, că acesta a fost numit de preşedinte fără evaluare, la propunerea ministrului Raluca Prună, dosarul de candidatură conţinând însă o rezoluţie de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici