Procurorii din Constanţa îi cer lui Tudorel Toader să renunţe la revocarea lui Augustin Lazăr

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa s-au declarat solidari, vineri, cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi îi cer ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să renunţe la procedura declanşată pentru revocarea acestuia.

169 afișări
Imaginea articolului Procurorii din Constanţa îi cer lui Tudorel Toader să renunţe la revocarea lui Augustin Lazăr

Procurorii din Constanţa îi cer lui Tudorel Toader să renunţe la revocarea lui Augustin Lazăr

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în urma Adunării Generale, procurorii au decis susţinerea lui Augustin Lazăr.

„În contextul declanşării de către ministrul Justiţiei a procedurii de revocare a procurorului general al României, în cadrul Adunării Generale ce a avut loc la data de 26 octombrie 2018, magistraţii procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa şi-au exprimat susţinerea în legătură cu comunicatul pe care Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor l-au emis în spaţiul public, fiind de acord cu mesajul adresat domnului ministru de a renunţa la procedura declanşată”, arată Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Procurorii constănţeni consideră că revocarea unui procuror dintr-o funcţie de conducere, „la aprecierea discreţionară a unui om politic”, este de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar.

„În consonanţă cu principiile constituţionale privind separaţia şi echilibrul puterilor în stat şi recomandările recente ale Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), s-a apreciat că revocarea unui procuror dintr-o funcţie de conducere la aprecierea discreţionară a unui om politic, chiar ministru al Justiţiei, prin nesocotirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, ca garant al independenţei justiţiei, şi lipsa posibilităţii procurorului evaluat de a se apăra sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar şi să scoată în evidenţă controlul exhaustiv şi nelimitat al puterii executive faţă de cariera procurorilor de rang înalt din Ministerul Public”, arată procurorii constănţeni în comunicatul de presă.

Ministrul Tudorel Toader a declanşat, miercuri, procedura de revocare din funcţie a lui Augustin Lazăr, procuror general al României, ocazie cu care a vorbit despre cele 20 de puncte pe care i le reproşează acestuia. Printre acestea, se numără: semnarea protocolului secret din 2016, declaraţiile publice ale lui Augustin Lazăr privind evaluarea procurorului şef al DNA, faptul că nu a luat nicio măsură cu privire la abaterile imputate Laurei Codruţa Kovesi, faptul că are un discurs eminamente politic şi a făcut acuzaţii la adresa autorităţilor statului, faptul că a criticat modificările aduse legilor justiţiei precum şi înfiinţarea secţiei de anchetare a magistraţilor, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, neîndeplinirea obiectivelor asumate în proiectul de management, critica hotărârilor judecătoreşti şi a judecătorilor, tergiversarea procedurilor legale referitor la numirea Adinei Florea la şefia DNA şi desfăşurarea anchetei privind protestul din 10 august şi delegările făcute la parchetul care ancheta cauza.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici