Augustin Lazăr, despre OUG pentru legile justiţiei: A creat probleme pentru parchete şi suspiciuni de neconstituţionalitate

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat la scurt timp după publicarea în Monitorul Oficial a OUG pentru legile justiţiei, că documentul a creat multe probleme funcţionale pentru parchete, dar mai ales pentru DNA. Lazăr a mai spus că sunt suspiciuni de constituţionalitate.

1214 afișări
Imaginea articolului Augustin Lazăr, despre OUG pentru legile justiţiei: A creat probleme pentru parchete şi suspiciuni de neconstituţionalitate

Augustin Lazăr, despre OUG: A creat probleme pentru parchete, inclusiv suspiciuni de neconstituţionalitate

„Această OUG a creat foarte multe probleme funcţionale pentru parchete, în special pentru DNA, inclusiv suspiciuni de neconstituţionalitate, care sunt în curs de analiză! Soluţiile vor fi identificate în perioada următoare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, procurorul general Augustin Lazăr.

Precizările vin după ce Ordonanţa de urgenţă pentru legile justiţiei, adoptată luni dimineaţă de către Guvern, a fost publicată, marţi, în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei. OUG prevede schimbări în detaşările procurorilor şi stipulează interviuri transmise în direct pentru procurorii-şefi, care vor fi arhivate şi văzute de oricine.

altă prevedere nouă introdusă este cea potrivit căreia ministrul Justiţiei poate sesiza Inspecţia Judiciară.

Se măreşte vechimea minimă pentru cei din magistratură, care vor să candideze la funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunct sau la funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT, la 15 ani.

Totodată, procurorii care vor să acceadă în structurile DNA sau DIICOT trebuie să aibă o vechimă minimă de 10 ani. O modificare arată şi că magistraţii trebuie să aibă 10 ani de vechime în funcţie pentru a promova în funcţia de procuror la Parchetul General.

Schimbări sunt şi în ceea ce priveşte detaşările procurorilor. Procurorul general nu mai decide detaşările procurorilor la parchete, ci Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, a fost modificată procedura aceasta fiind efectuată după parcurgerea mai multor puncte: solicitare de revocare votată de cel puţin ⅔ din numărul adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă membrul Consiliului Superior a Magistraturii a cărui revocare se solicită sau dezbaterea unui raport al Inspecţiei Judiciare, revocării membrilor din cadrul CSM,

Altă prevedere arată că pensionarea anticipată a magistraţilor, care este amânată pentru 1 ianuarie 2020, nu 31 decembrie 2020, aşa cum era stipulat în OUG, înainte de publicare în Monitorul Oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici