Aurel Udor: SMURD Bucureşti realizează jumătate din numărul de intervenţii din ţară

Echipajele SMURD Bucureşti realizează jumătate din intervenţiile din ţară, însă sunt situaţii în care sunt "date la o parte" de Serviciul de Ambulanţă al Capitalei, a declarat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, Aurel Udor, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

288 afișări
Imaginea articolului Aurel Udor: SMURD Bucureşti realizează jumătate din numărul de intervenţii din ţară

Aurel Udor: SMURD Bucureşti realizează jumătate din numărul de intervenţii din ţară (Imagine: Mediafax Foto)

Reporter: Echipajele SMURD Bucureşti au puţin peste cinci luni de activitate. Câte intervenţii au avut până în prezent?

Aurel Udor: Unitatea noastră a avut cel mai mare număr de intervenţii din ţară. SMURD Bucureşti realizează jumătate din numărul de intervenţii al României. Într-o zi sunt 200 de intervenţii ale echipajelor SMURD în ţară, numai în Bucureşti sunt o sută. Din 13.500 de intervenţii totale ale ISUB în 2008, aproape 11.000 sunt intervenţiile SMURD Bucureşti, în numai cinci luni şi o săptămână. Au fost salvate 1.415 de persoane, constând în transportatea lor la unităţile de primire urgenţă, într-o stare stabilizată.

Reporter: Care sunt cele mai frecvente intervenţii ale echipajelor SMURD?

Aurel Udor: Din punct de vedere medical, lipotimiile reprezintă unu la sută, accidente rutiere 18 la sută, persoane în stare de inconştienţă 45 la sută, probleme respiratorii severe 20 la sută, hemoragii 12 la sută, stop cardiac - patru la sută.

Reporter: Care este timpul de reacţie la un eveniment? Echipajele SMURD au probleme cu traficul bucureştean?

Aurel Udor: Timpul de reacţie este între cinci şi opt minute. Încă este destul de dificil să ne deplasam în trafic. Uneori nu se acordă prioritate sau e nod în trafic. Am avut şi accidente, 19 accidente uşoare, însă din fericire nu au fost afectaţi nici bolnavii, nici echipajul. Ei se duc cu viteza corespunzătoare ajungerii la caz, însă acordă mare atenţie şi celorlalţi participanţi la trafic. Orice minut pierdut în situaţia asta contează.

Reporter: Cum se procedează în momentul în care se primeşte un apel pentru o intervenţie prin serviciul unic 112?

Aurel Udor: Cetăţeanul sună la 112 şi spune situaţia pe care o are. Operatoarea transmite la cele două Agenţii, cum sunt denumite, la Servicul de Ambulanţă Bucureşti şi la noi. În dispeceratul nostru, coordonarea acestei activităţi are două componente, operatorul nostru care transmite alarma şi dirijează deplasarea şi coordonarea medicală făcută de un medic şi un asistent care sunt permanet în dispeceratul nostru. În momentul primirii anunţului, primordială este Ambulanţa Bucureşti, care ne spune dacă are sau nu resurse. Dacă nu are resurse, preluăm cazul, după care operatorul alarmează ambulanţa noastră de prim ajutor de la cea mai apropiată unitate, îi dă coordonatele şi îi spune despre ce e vorba.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici