Autorităţile au decis să o eutanasieze pe Freya, morsa-vedetă din Oslo

Autorităţile norvegiene au anunţat că au ucis animalul din cauza stresului excesiv cauzat de contactul cu turiştii.

844 afișări
Imaginea articolului Autorităţile au decis să o eutanasieze pe Freya, morsa-vedetă din Oslo

Morsa Freya

Freya era o morsă de 5 ani, care cântărea 600 de kilograme, iar localnicii din Oslo îi dăduseră numele zeiţei mitologiei nordice care întruchipează frumuseţea, seducţia şi fertilitatea. Înainte de a ajunge în Norvegia, a fost observată de-a lungul coastelor Olandei, Germaniei şi Danemarcei, mult mai la sud de Oceanul Arctic, unde specia trăieşte de obicei.

Apoi, pe 17 iulie, a apărut în apele din jurul capitalei scandinave. Curând, colţii caracteristici ai creaturii începuseră să atragă curioşi. 

În mai multe cazuri, animalul a deteriorat digurile şi carcasele pe care hotărâse să se aventureze. Unele plute, incapabile să suporte greutatea mamiferului, ajunseseră chiar la fund. Doi pescari ceruseră autorităţilor „să scape” de musafirul nedorit.

Însă Ministerul Norvegian al Pescuitului nu a fost îngrijorat de pagube. „Aceste animale au nevoie să se odihnească, chiar şi 20 de ore pe zi”, a subliniat Runa Aae, expert în mamifere marine, „dar acum oamenii nu-i dau răgaz Freyei. Şi asta o stresează”.

Fanii morsei, în ciuda avertismentelor poliţiei, au continuat să meargă aproape de ea. Cert este că toată această atenţie bruscă i-a deteriorat rapid sănătatea Freyei, aşa cum a putut verifica un medic veterinar care a examinat-o.

Oamenii n-au ascultat sfaturile 

În ultimele zile, chiar Ministerul Pescuitului schiţase o serie de soluţii posibile, mergând până la cea mai extremă: suprimarea morsei. A doua variantă nu a fost motivată atât de condiţia ei fizică, cât de incapacitatea admiratorilor ei intruzivi de a sta departe de ea: „Faptul că morsa a devenit o adevărată atracţie ne-a împins să accelerăm măsurile. Ne temem este că cineva ar putea fi rănit”, a explicat purtătorul de cuvânt al ministerului, Nadia Jdaini.

În cele din urmă, autorităţile au decis să acţioneze în cel mai drastic mod. Şeful Direcţiei Norvegiene pentru Pescuit a justificat decizia: „Am făcut-o pe baza unei evaluări generale a ameninţării constante la adresa siguranţei oamenilor”.

Prin urmare, interdicţiile poliţiei şi apelurile biologilor nu au fost de niciun folos, deşi s-a explicat faptul că specia nu este agresivă faţă de oameni, dar că Freya ar fi putut reacţiona, dacă se simţea ameninţată. Ieri, pentru a n-a oară, autorităţile au repetat apelul: „Stai departe. Fă-o pentru siguranţa ta, dar şi pentru sănătatea Freyei”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici