Autorităţile italiene reţin o ambarcaţiune de salvare a migranţilor finanţată de Banksy

Autorităţile italiene au reţinut o ambarcaţiune de salvare a migranţilor finanţată de artistul stradal britanic Banksy, după ce aceasta a răspuns la un apel de ajutor în centrul Mediteranei.

1231 afișări
Imaginea articolului Autorităţile italiene reţin o ambarcaţiune de salvare a migranţilor finanţată de Banksy

Nava, vopsită în roz aprins şi botezată Louise Michel, după numele unei anarhiste feministe franceze, a fost reţinută duminică în portul Lampedusa, în legătură cu o presupusă încălcare a noilor norme italiene pentru bărcile de salvare operate de organizaţii neguvernamentale.

"Ştim că există zeci de ambarcaţiuni în pericol chiar în faţa insulei în acest moment, dar suntem împiedicaţi să le ajutăm. Acest lucru este inacceptabil!", a declarat echipajul de pe Louise Michel într-un tweet.

Duminică, cel puţin 29 de persoane din Africa subsahariană au murit în timp ce încercau să ajungă în Italia, după ce două ambarcaţiuni care le transportau prin Mediterana s-au scufundat în largul coastelor Tunisiei.

În weekend, autorităţile italiene au dat instrucţiuni navei Louise Michel să se îndrepte spre portul maritim Trapani, după ce sâmbătă a efectuat o primă operaţiune de salvare, potrivit unui comunicat de presă al pazei de coastă italiene emis duminică după-amiază, citat de The Guardian.

Din cauza numărului mare de apeluri de la persoane aflate în dificultate, echipajul a decis să efectueze o nouă operaţiune de salvare, ceea ce a dus la încălcarea noilor protocoale introduse de guvernul italian de extremă dreapta.

"Una dintre ambarcaţiuni s-a răsturnat”, a precizat echipajul pe Twitter. "Şi 34 de persoane au fost recuperate din apă în timpul nopţii. O mamă şi bebeluşul ei inconştient au trebuit să fie evacuaţi, împreună cu o altă persoană aflată în pericol de moarte. O navă a gărzii de coastă italiene a fost de asemenea prezentă, dar a ignorat cererile repetate de asistenţă timp de aproximativ 37 de minute înainte de a oferi, în cele din urmă, sprijin, în timp ce oamenii se aflau în apă chiar în faţa lor”.

Paza de coastă italiană s-a plâns că nava ONG-ului "complică o muncă delicată de coordonare a operaţiunilor de salvare", în condiţiile în care sute de alte ambarcaţiuni cu migranţi au sosit în Lampedusa în weekend.

Incidentul are loc la câteva săptămâni după ce o ambarcaţiune de lemn supraaglomerată, care transporta până la 200 de persoane, s-a dezmembrat pe o mare furtunoasă la doar câţiva metri de plaja Cutro, în Calabria. Până în prezent, autorităţile au recuperat cadavrele a cel puţin 90 de persoane, inclusiv zeci de copii din Afganistan, Siria, Iran, Pakistan şi Irak care căutau refugiu în Europa.

"Autorităţile europene sunt pe deplin conştiente de persoanele aflate în dificultate în zona lor", a răspuns ONG-ul. "Cu toate acestea, ele blochează LouiseMichel să părăsească portul şi să acorde asistenţă. Mai multe vieţi au fost pierdute în două naufragii ieri. Aceste decese nu sunt un accident şi nici o tragedie. Ele sunt căutate".

Cu o lucrare a lui Banksy care înfăţişează o fată într-o vestă de salvare care ţine o geamandură de siguranţă în formă de inimă, Louise Michel navighează sub pavilion german. Iahtul cu motor de 31 de metri, deţinut anterior de autorităţile vamale franceze, este mai mic, dar considerabil mai rapid decât alte nave de salvare ale ONG-urilor.

Implicarea lui Banksy în misiunea de salvare datează din septembrie 2019, când i-a trimis un e-mail lui Pia Klemp, fostul căpitan al mai multor ambarcaţiuni ale ONG-urilor care au salvat mii de oameni în ultimii ani, şi s-a oferit să sponsorizeze o barcă nouă.

Klemp, care iniţial a crezut că este vorba de o glumă, crede că a fost aleasă de Banksy datorită poziţiei sale politice. "Nu văd salvarea pe mare ca pe o acţiune umanitară, ci ca pe o parte a unei lupte antifasciste", a declarat ea anterior pentru The Guardian, precizând că implicarea lui Banksy în operaţiuni s-a limitat la acordarea de sprijin financiar. "Banksy nu va pretinde că ştie mai bine decât noi cum să conducă o navă, iar noi nu vom pretinde că suntem artişti."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici