Autorităţile locale pot începe de marţi preluarea spitalelor de la direcţiile de sănătate publică

Autorităţile locale pot începe de marţi procesul de preluare a unităţilor sanitare de la direcţiile de sănătate publică, astfel încât până la 1 iulie Ministerul Sănătăţii să finalizeze transferul a peste 85% dintre spitale, adică 373 de unităţi din cele 435 existente în sistemul public.

186 afișări
Imaginea articolului Autorităţile locale pot începe de marţi preluarea spitalelor de la direcţiile de sănătate publică

Autorităţile locale pot începe de marţi preluarea spitalelor de la direcţiile de sănătate publică (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Ministerul Sănătăţii a anunţat luni într-un comunicat de presă că autorităţile locale şi direcţiile de sănătate publică pot începe semnarea proceselor de predare-primire a unităţilor sanitare cu paturi, în vederea descentralizării.

Direcţiile de Sănătate Publică vor actualiza în această perioadă datele privind structura şi personalul unităţilor sanitare pe care le transferă.

"Începând de mâine (marţi - n.r.), autorităţile locale pot începe procesul de preluare a unităţilor sanitare de la direcţiile de sănătate publică. Ministerul Sănătăţii a finalizat legislaţia în acest sens", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, într-o videoconferinţă cu autorităţile sanitare din judeţe.

Ministrul Sănătăţii le-a mai spus reprezentanţilor din teritoriu că descentralizarea va reprezenta soluţia pe termen lung pentru eficientizarea sistemului sanitar şi pentru asigurarea transparenţei decizionale în sistemul serviciilor sanitare spitaliceşti din România.

Cseke Attila consideră că autorităţile se pot implica în acest fel şi din punct de vedere al serviciilor medicale în bunăstarea comunităţii.

Ministerul Sănătăţii va finaliza, până în 1 iulie, transferul a peste 85 la sută din unităţile sanitare aflate în sistemul public. Astfel, din cele 435 de unităţi sanitare publice existente în prezent vor fi transferate 373 către autorităţile locale.

În reţeaua Ministerului Sănătăţii vor rămâne 62 de unităţi sanitare de interes naţional, respectiv institute publice şi unele spitale clinice judeţene de urgenţă, respectiv cele din centrele universitare importante.

Transferul managementului spitalelor se va face către autorităţile administraţiei publice locale care deţin proprietatea imobilului, astfel că 39 de consilii judeţene vor prelua spitale în următoarele săptămâni, spunea, în urmă cu o săptămână, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

"Autorităţile locale vor avea în administrare logistică, financiară şi umană unităţile sanitare publice. Pentru că această descentralizare înseamnă că managerul din aceste unităţi va încheia contractul de management cu conducerea administraţiei publice locale, şi nu cu ministrul Sănătăţii cum se întâmplă în prezent. După descentralizare, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager vor fi organizate de către consiliile de administraţie în care autorităţile locale vor avea majoritate, având trei reprezentanţi dintre cei cinci", preciza atunci ministrul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici