Autorităţile române şi UNESCO vor elabora un proiect pentru protejarea Deltei

Autorităţile române şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) vor elabora un proiect pentru protejarea Deltei Dunării, având ca scop dezvoltarea unui turism cultural în această zonă, a declarat pentru MEDIAFAX Nicolae Manolescu, ambasadorul României pe lângă UNESCO.

19 afișări
Imaginea articolului Autorităţile române şi UNESCO vor elabora un proiect pentru protejarea Deltei

Autorităţile române şi UNESCO vor elabora un proiect pentru protejarea Deltei (Imagine: Mediafax Foto)

Din partea României, vor colabora cu membri din staff-ul cultural UNESCO reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ai Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, precum şi ai Delegaţiei Permanente a României pe lângă UNESCO.

Proiectul vizează constituirea unor reglementări stricte privind turismul în Delta Dunării, pentru protejarea naturii din acest site, ce face parte din patrimoniul UNESCO, dar şi pentru respectarea specificului regiunii şi al comunităţilor care trăiesc acolo.

Hotărârea demarării acestui proiect vine în urma colocviului intitulat "Cultura şi turismul, elemente ale dezvoltării durabile", desfăşurat între 20 şi 24 septembrie în Delta Dunării. Principalii organizatori ai acestuia au fost UNESCO şi Secretariatul de Stat pentru Turism din cadrul Ministerului pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale al României. Acestora li s-au adăugat şi Ministerele Afacerilor Externe şi al Culturii şi Cultelor, respectiv Delegaţia Permanentă a României pe lângă UNESCO, potrivit unui comunicat al acesteia din urmă.

La lucrările colocviului au participat experţi din aproape 20 de ţări, printre care Françoise Rivière, director general adjunct al UNESCO pentru sectorul de cultură, Lucia Morariu, secretar de stat pentru Turism în cadrul Ministerului pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, deputatul Mihai Mălaimare, preşedintele Comisiei Permanente a Parlamentului României pentru Relaţia cu UNESCO, Jan Sorensen, reprezentantul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru România, Dan Berindei, vicepreşedintele Academiei Române, Virgil Niţulescu, secretarul general al MCC, Sergiu Nistor, secretarul general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, şi Nicolae Manolescu, ambasadorului României pe lângă UNESCO.

Reîntoarsă la Paris după încheierea colocviului, Françoise Rivière, a declarat că, deşi toată lumea apreciază importanţa culturii pentru umanitate, în general este subestimat aportul său la procesul pe care îl presupune dezvoltarea sub toate aspectele: economic, social, uman etc. Or, cum acest domeniu se anunţă a fi una dintre marile provocări ale secolului al XXI-lea, este vital ca relaţiei dintre Cultură şi Dezvoltare să i se acorde un interes special. Rivière a subliniat faptul că România acordă idealurilor şi principiilor recunoscute în convenţiile UNESCO un sprijin "perspicace şi eficace".

La colocviu a participat şi noul guvernator al rezervaţiei Delta Dunării, Liviu Mihaiu, iar despre numirea acestuia, Rivière a apreciat că reprezintă, în opinia sa, expresia concretă a intenţiei autorităţilor române de a acorda o atenţie "foarte specială" acestui spaţiu fragil şi de mare valoare, care este Delta Dunării.

Potrivit lui Manolescu, dintre cele spuse de toţi experţii prezenţi la seminar, constatările cele mai dure au venit din partea lui Liviu Mihaiu, care a semnalat degradarea sitului natural al Deltei Dunării şi amploarea pe care o ia braconajul. Proiectul acestuia, ca guvernator al regiunii, este de a transforma Delta Dunării într-o zonă privilegiată de turism cultural.

"Faptul de a-şi asuma frontal această dificilă responsabilitate, precum şi dorinţa de a înscrie programul său în cadrul dezvoltării durabile şi al grijii pentru culturile vii care inspiră UNESCO, îmi par a fi semne foarte promiţătoare ale calităţii şi vigorii acţiunilor pe care domnul Mihaiu, în calitate de autor al unui proiect exigent, îşi propune să le conducă", a spus director general adjunct al UNESCO pentru sectorul de cultură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici