Avertisment: Risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi, din cauza încălzirii vremii

Este pericol mare de producere a avalanşelor în Munţii Bucegi şi Făgăraş, unde, din cauza încălzirii vremii există posibilitatea declanşării spontane de avalanşe.

427 afișări
Imaginea articolului Avertisment: Risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi, din cauza încălzirii vremii

Avertisment: Risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş şi Bucegi, din cauza încălzirii vremii

Meteorologii spun că în Munţii Făgăraş vremea va fi caldă pentru această perioadă, cu valori pozitive de temperatură până spre 2.000 de metri, ceea ce va favoriza posibilitatea declanşării spontane de avalanşe, în special la orele prânzului pe versanţii însoriţi şi suficient de înclinaţi, prin alunecarea stratului instabil şi încă consistent de la suprafaţă.

Stratul de zăpadă are circa 65 cm cu rezistenţă scăzută în partea superioară, la Bâlea-Lac. În locurile adăpostite, sunt depozite de zăpadă ce depăşesc 3-4 m.

La peste 1.800 m se menţin plăcile de vânt pe versanţii nordici, estici şi sudici, plăci local consistente şi cu coeziune slabă cu straturile subiacente. La supraîncărcări oricât de mici, stratul însemnat şi puţin stabilizat de zăpadă din partea superioară poate aluneca peste cel vechi, mai ales pe versanţii înclinaţi, declanşându-se avalanşe de dimensiuni medii şi chiar mari. La altitudini mai mici de 1.800 de metri, temperaturile ridicate vor favoriza în continuare umezirea şi îngreunarea stratului de zăpadă de la suprafaţă, mai însemnat pe versanţii nordici, care poate aluneca cu uşurinţă peste stratul vechi, consolidat, pe pantele mai înclinate, atât la supraîncărcări cât şi spontan, ducând la declanşare avalanşelor de dimensiuni medii şi izolat mari.

În Munţii Bucegi, vremea va fi caldă pentru această perioadă, cu valori pozitive ale temperaturii până spre 2.000 de metri, ceea ce va favoriza compactarea în continuare a stratului de zăpadă de la suprafaţă, care, îndeosebi la orele prânzului, poate aluneca în mod spontan, îndeosebi pe versanţii însoriţi şi mai înclinaţi.

Plăcile de vânt de pe versanţii nordici, estici şi sudici se pot rupe cu uşurinţă la supraîncărcări.

În profunzime, straturile mai vechi sunt relativ stabile. La peste 1.800 de metri, pe pantele suficient de înclinate, la supraîncărcări oricât de mici dar şi spontan, există un risc mare de declanşare a avalanşelor de dimensiuni medii şi mari, care pot coborî până spre fundul văilor, la altitudini mai joase. La altitudini mai mici de 1.800 de metri, stratul de zăpadă va continua să se umezească. Pe pantele mai înclinate, atât spontan cât şi la supraîncărcări, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat chiar mari, în zonele cu depozite însemnate.

În Munţii Rodnei, Munţii Parâng-Şureanu, Munţii Ţarcu – Godeanu şi în Munţii Călimani – Bistriţei- Ceahlău gradul de producere a avalanşelor este de gradul 3, iar în Munţii Vlădeasa – Muntele Mare, de gradul 2.

Stratul de zăpadă a scăzut uşor la altitudini de sub 2000 de metri, în ultimele 24 de ore. Grosimea stratului de zăpadă miercuri, la ora 14 era, în Carpaţii Meridionali, de 203 cm la Bâlea-Lac, 122 cm la Cuntu, 90 cm la Vf. Omu, 80 cm Vf. Ţarcu, 74 cm la Sinaia, 57 cm la Parâng, 49 cm la Păltiniş, 28 cm la Predeal şi 23 cm la Fundata.

În Carpaţii Orientali, stratul de zăpadă măsura 97 cm la Vf. Călimani, 86 cm la Lăcăuţi, 60 cm la Bucin, 42 cm la Penteleu, 43 cm la Ceahlău-Toaca şi 40 cm la Vf. Iezer.

În Carpaţii Occidentali, stratul de zăpadă era de 93 cm la Semenic, 59 cm la Stâna de Vale, 28 cm la Băişoara, 21 cm la Vf. Vlădeasa 1800 şi 17 cm la Roşia Montană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici