Aviaţia Civilă: Nu se pune problema închiderii spaţiului aerian românesc

Spaţiul aerian al României nu va fi închis luni, deoarece norul de cenuşă vulcanică şi-a schimbat direcţia în cursul nopţii şi se îndepărtează de Europa, a declarat şeful Direcţiei de Aviaţie Civilă din Ministerul Transporturilor, Cătălin Radu.

15 afișări
Imaginea articolului Aviaţia Civilă: Nu se pune problema închiderii spaţiului aerian românesc

Aviaţia Civilă: Nu se pune problema închiderii spaţiului aerian românesc (Imagine: Mediafax Foto)

"Ne aşteptam ca norul să ajungă în partea de sud a României, însă evoluţia pe timpul nopţii a schimbat cursul şi nu se mai pune problema închiderii spaţiului aerian", a spus Radu.

El a precizat că în prezent sunt închise spaţiile aeriene din Spania, Portugalia, nordul Italiei, Germania şi Cehia.

"Estimările arată că norul se îndepărtează de Europa şi se îndreaptă spre oceanul Atlantic", a adăugat Radu.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), Roberto Kobeh Gonzalez, a declarat că problema norului de cenuşă vulcanică este nouă pentru industrie şi se încearcă găsirea unor soluţii la nivel global pentru o gestionare mai bună pe viitor.

"Problema norului de cenuşă vulcanică este una nouă, pentru că nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva până acum. Au mai fost cazuri de erupţii vulcanice, însă nu la o amploare atât de mare. Nu există reguli de operare prin norul de cenuşă şi abia acum lucrăm să vedem ce putem face. Este o problemă ştiinţifică şi am creat un comitet la nivel mondial, format din specialişti pentru a studia efectele norului.Trebuie să vedem cum să măsurăm concentraţia norului şi să dezvoltăm tehnologia pentru a permite avioanelor să zboare prin nor", a explicat Gonzales.

El a adăugat că speră ca industria aviatică să îşi revină în scurt timp, având în vedere că anul trecut a fost afectată de criza financiară şi acum de norul de cenuşă.

Totodată, Gonzales a arătat că la sfârşitul lunii august-începutul lui septembrie va avea loc o conferinţă diplomatică la Beijing, la care va participa şi România, unde se va încerca găsirea de noi instrumente legate de securitate şi deturnarea avioanelor.

"M-am întâlnit cu premierul Emil Boc şi am discutat despre securitatea din domeniul aviaţiei şi probleme de mediu. Suntem încântaţi să vedem că în România nu există probleme serioase legate de securitate", a spus Gonzales.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici