Avocat: Primarul din Năvodari nu putea oferi mită comisarului şef pentru că între ei exista duşmănie

Avocatul lui Nicolae Matei a declarat, joi, că primarul din Năvodari nu putea să îi ofere mită comisarului şef în condiţiile în care între ei era o duşmănie cunoscută la nivel public, precizând că persoana care a intermediat vânzarea terenurilor era un ofiţer infiltrat de anchetatori.

394 afișări
Imaginea articolului Avocat: Primarul din Năvodari nu putea oferi mită comisarului şef pentru că între ei exista duşmănie

Avocat: Primarul din Năvodari nu putea oferi mită comisarului şef pentru că între ei exista duşmănie (Imagine: Shutterstock)

Procurorii anticorupţie l-au reţinut pe primarul din Năvodari, Nicolae Matei, pentru dare de mită şi au cerut, joi, Tribunalului Bucureşti arestarea lui preventivă pentru 29 de zile.

Instanţa a judecat propunerea procurorilor, urmând să decidă dacă va fi emis un mandat de arestare pentru primarul Nicolae Matei sau dacă acesta va fi cercetat în libertate.

Avocatul lui Nicolae Matei, Petre Buneci, a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că procurorul anticorupţie a dat citire referatului cu propunerea de arestare şi că în esenţă toate acuzaţiile sunt probate prin nişte interceptări şi "câteva post-it-uri" care nu au mare relevanţă în dosar.

Acesta a subliniat că nu era posibil ca Nicolae Matei să încerce să îi ofere mită comisarului şef, atâta vreme cât între cei doi exista o duşmănie cunoscută la nivel public.

Avocatul a mai spus că persoana care s-a ocupat de intermedierea vânzării terenurilor ce ar fi fost oferite drept mită, în suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi, era de fapt un ofiţer infiltrat de către anchetatori.

Buneci a arătat că între probele procurorilor se numără şi o serie de interceptări, care însă, în opinia sa, nu ar avea nicio relevanţă. Avocatul a precizat că, în transcrierea înregistrărilor ambientale, doar poliţistul este cel care vorbeşte şi, practic, îl instigă pe Nicolae Matei, iar în dreptul clientului său apar doar puncte de suspensie.

Avocatul a mai arătat că primarul din Năvodari nu a dat nicio declaraţie în faţa anchetatorilor.

Procurorii DNA îl acuză pe primarul din Năvodari că, în perioada iunie-octombrie 2012, i-a solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere (denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în acestea, considerând că sunt "abuzive, nejustificate şi motivate politic".

Nicolae Matei i-ar fi promis ofiţerului de poliţie o recompensă, "materializată prin acordarea, în data de 25 octombrie 2012, a două loturi de teren situate în Năvodari", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

"Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, prin simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de aceşti intermediari. Conform contractelor, preţul acestor terenuri este de 59.000 de lei", a precizat DNA.

Nicolae Matei este membru PSD şi primar al oraşului Năvodari din 2008.

Presa locală a relatat că în ultimi patru ani primarul Nicolae Matei, asociat în SC Dormarbib Grup, ar fi fost implicat în mai multe tranzacţii imobiliare şi licitaţii "cu dedicaţie".

Potrivit presei, câştigarea dreptului de proprietate asupra Taberei de copii de la Năvodari a fost una dintre cele mai profitabile afaceri realizată de primarul Nicolae Matei. Astfel, la iniţiativa acestuia 60 de hectare de teren, sute de cabane, spaţii de cazare, administrative şi comerciale, anexe, amfiteatrul şi cantine au intrat, în 28 iulie 2011, în patrimoniul SC Tabăra Năvodari SA.

Acţionarii acestei societăţi sunt SC Dormarbib Group SRL, cu 60% din acţiuni şi Consiliul Local Năvodari, cu 40% din acţiuni.

Potrivit hotărârii Consiliului Local nr. 152 din iulie 2011, Primaria Năvodari a venit cu aportul în natură, 60 de hectare teren, iar firma lui Gurgu Isidor, cumnatul primarului Matei, s-a obligat ca în decurs de un an să contribuie la această asociere cu aportul de capital prin care să acopere echivalentul celor 60 de procente, aproximativ nouă milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici