Avocatul Poporului, cerere naţională, după practicile de la ATI Sibiu: reglementări privind legarea pacienţilor, în alte secţii decât Psihiatria

Avocatul Poporului a cerut ministrului Sănătăţii un punct de vedere referitor la necesitatea reglementării la nivel naţional a contenţionării pacienţilor care sunt internaţi în alte secţii decât cele de psihiatrie.

1355 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului, cerere naţională, după practicile de la ATI Sibiu: reglementări privind legarea pacienţilor, în alte secţii decât Psihiatria

Solicitare a Avocatului Poporului, după practicile dezvăluite de la ATI Sibiu: reglementări privind legarea pacienţilor, în alte secţii decât Psihiatria

„Plecând de la informaţiile din spaţiul public privind situaţia de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, şi a solicitat ministrului Sănătăţii un punct de vedere referitor la necesitatea reglementării la nivel naţional a contenţionării pacienţilor care sunt internaţi în alte secţii decât cele de psihiatrie şi la măsurile care urmează a fi luate pentru adoptarea unei proceduri care să prevadă criteriile în baza cărora se poate dispune contenţionarea, durata maximă a acesteia, dispozitivele care pot fi utilizate, intervalul de timp la care trebuie să se verifice starea pacientului contenţionat, conduita obligatorie a personalului medical etc”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Conform acestuia, în urma verificării prevederilor legale, s-a constatat că Ordinul ministrului sănătăţii nr. 488/2016 reglementează în detaliu contenţionarea pacienţilor cu afecţiuni psihice, însă, în cazul pacienţilor care sunt internaţi în alte secţii decât cele de psihiatrie, nu există o reglementare similară.

„În opinia noastră, având în vedere că procedura contenţionării înseamnă o afectare serioasă a libertăţii de mişcare, aceasta ar trebui să fie tratată în mod unitar în toate unităţile spitaliceşti din ţară”, au transmis reprezentanţii Avicatului Poporului.

Aceştia susţin că încă din anul 2015 problema contenţionării pacienţilor a fost în atenţia instituţiei Avocatul Poporului.

Astfel, Avocatul Poporului a emis o recomandare Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, prin care a solicitat managerului să efectueze demersuri pe lângă Ministerul Sănătăţii în vederea reglementării la nivel naţional a modului în care se pot aplica măsurile de contenţionare în secţiile spitaliceşti de altă specialitate decât de psihiatrie.

De asemenea, în anul 2019, instituţia Avocatul Poporului a efectuat demersuri privind contenţionarea unei paciente care fusese internată la Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” din Bârlad.

O fostă angajată de la Terapie Intensivă COVID, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a povestit, sub protecţia anonimatului, că pacienţi în stare gravă cu COVID-19 au fost legaţi de mâini şi de picioare, ignoraţi de cadrele medicale, sedaţi, astfel că au murit sufocaţi.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veştemean, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că a fost înregistrat un dosar penal pentru omor în cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici