Avocatul Poporului critică cele 25 de OUG adoptate de Guvernul Orban: O gravă abatere / Reacţia premierului

Avocatul Poporului consideră că adoptarea, într-o singură şedinţă de Guvern, a 25 de ordonanţe de urgenţă reprezintă o gravă abatere de la norme: Guvernul s-a substituit practic Parlamentului.

3807 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului critică cele 25 de OUG adoptate de Guvernul Orban: O gravă abatere / Reacţia premierului

Avocatul Poporului critică cele 25 de OUG adoptate de Guvernul Orban

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Avocatul Poporului, „adoptarea într-o singură şedinţă de Guvern a unui număr de 25 de ordonanţe de urgenţă este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituţie, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului”.

Conform Avocatului Poporului, în momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de „unica autoritate legiuitoare a ţării”, aşa cum este definit Parlamentul de către Constituţie.

De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ şi ale Consiliului Economic şi Social, deşi există o obligaţie legală fermă privind existenţa acestora anterior adoptării unei ordonanţe de urgenţă.

„Avocatul Poporului îşi rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituţională cu excepţii de neconstituţionalitate privind acele ordonanţe de urgenţă care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale şi cele care încalcă decizii anterioare ale Curţii Constituţionale”, se arată în comunicat.

Guvernul Orban a adoptat, marţi seara, într-o şedinţă ce s-a terminat spre miezul nopţii, nu mai puţin de 25 de ordonanţe de urgenţă.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că Avocatul Poporului „nu are inhibiţii” şi că ar putea ataca la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă adoptate de Executiv în şedinţa de marţi, printre care cea referitoare la organizarea alegerilor parlamentare.

Orban, critici la adresa Avocatului Poporului: Face gargară propagandistică

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că Avocatul Poporului face ”gargară propagandistică fără să cunoască conţinutul actelor normative”, ca reacţie la comunicatul Renatei Weber în care critica Executivul pentru numărul ordonanţelor de urgenţă adoptate marţi seara.

”Avocatul Poporului poate să spună ce doreşte. În ceea ce ne priveşte pe noi, ca Guvern, ne-am considerat obligaţi să adoptăm aceste acte normative, pentru că misiunea guvernului e să rezolve problemele României şi problemele românilor, nu să stea să facă folosofie despre constituţionalitate să facă gargară propagandistică fără să cunoască conţinutul actelor normative. Toate ordonanţele de urgenţă adoptate sunt ordonanţe de urgenţă fundamentale, indispensabile, care generază doar efecte favorabile pentru România şi pentru români”, a declarat premierul Ludovic Orban.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici