Avocatul Poporului: În cazul copiilor de la Spitalul Judeţean Buzău ne-am autosesizat de luni

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul copiilor de la Spitalul Buzău încă de luni, când reprezentanţi ai Biroului Teritorial Ploieşti au fost trimişi acolo, şi a solicitat instituţiilor implicate rezultatul verificărilor, a declarat, miercuri, adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea.

475 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului: În cazul copiilor de la Spitalul Judeţean Buzău ne-am autosesizat de luni

Avocatul Poporului: În cazul copiilor de la Spitalul Judeţean Buzău ne-am autosesizat de luni

Secretarul de stat Ionel Oprea, adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap, a anunţat, miercuri, după ce organizaţia Salvaţi Copiii a cerut intervenţia acestei instituţii în cazul copiilor ţinuţi legaţi în Spitalul Judeţean Buzău, că s-a autosesizat în acest caz încă de luni.

Adjunctul Avocatului Poporului susţine că nu a primit nicio sesizare oficială din partea organizaţiei Salvaţi Copiii.

"Ar fi de recomandat, când ONG-urile doresc ca instituţia Avocatului Poporului să intervină într-un caz sau altul, să ne trimită o sesizare sau să ne informeze telefonic în acest sens", a precizat Ionel Oprea.

El a adăugat că în acest caz sunt implicate patru instituţii care fac verificări şi a solicitat să primească concluziile de la fiecare.

"După ce vom primi aceste concluzii, le vom analiza şi vom întocmi raportul. Trebuie ca mai întâi să termine celelalte instituţii ale statului să-şi termine anchetele. Rolul nostru este să constatăm dacă acestea au acţionat cu profesionalism şi responsabilitate, conform responsabilităţilor pe care le au", a mai spus adjunctul Avocatului Poporului.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a denunţat, într-un comunicat de marţi, "caracterul abuziv" al practicilor utilizate în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău şi a cerut Avocatului Poporului să investigheze atât acest caz, cât şi procedurile folosite în alte instituţii similare din toată ţara.

De asemenea, Salvaţi Copiii a cerut Ministerului Sănătăţii să adopte şi să implementeze Strategia din domeniul sănătăţii mentale a copiilor, pentru a reforma sistemul şi pentru a preveni producerea unor cazuri de acest gen pe viitor.

"Considerăm că practicile utilizate în cadrul secţiei de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău sunt un abuz şi încalcă dreptul copilul la protecţie şi îngrijire. Cerem Avocatului Poporului să se autosesizeze şi să facă o investigaţiei atât a situaţiei de la Buzău, cât şi a procedurilor folosite în alte instituţii similare. Este foarte important să avem imediat un raport comprehensiv al unei instituţii neutre, autorizate să apere drepturile copilului în relaţia cu instituţiile statului, cum este Avocatul Poporului. Dacă România ar fi avut un Avocat al Copilului, atunci acest caz ar fi fost în atribuţiile sale. De asemenea, considerăm că este nevoie de reforma sistemului de sănătate mentală pentru copii. România are o abordare învechită în acest domeniu, care nu respectă drepturile copilului. Cerem Ministerelor Educaţiei Naţionale, Sănătăţii şi Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice să adopte şi să implementeze strategia de sănătate mentală care a fost elaborată în aceşti ani împreună cu specialiştii", a declarat preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, citată în comunicat.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a cerut conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Buzău să-i transmită un raport de control după verificările de la Spitalul Judeţean Buzău, precizând că, din punctul său de vedere, la această unitate sunt şi probleme de metodologie, de abordare medicală, nu doar de management.

El a precizat că, pe baza raportului de control, vor înceapă discuţiile cu Consiliul Judeţean, pentru a se decide ce măsuri trebuie luate.

Conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău susţine că primele concluzii ale anchetei declanşate la Spitalul Judeţean Buzău, unde mai mulţi copii au fost legaţi de paturi, arată că micuţii care provin din centre de plasament beneficiau de îngrijire medicală corespunzătoare

Într-un comunicat de presă transmis marţi seară, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău spun că la momentul declanşării anchetei în cazul copiilor legaţi de pat la Spitalul Judeţean, respectiv luni, în unitatea medicală erau internaţi şase copii care beneficiază de măsura de protecţie specială.

"S-a constatat că aceştia beneficiau de îngrijire medicală corespunzătoare şi la nivel de percepţie vizuală nu au fost constatate elemente care să pună în pericol integritatea fizică a copiilor. Concluziile preliminare privind constatările efectuate de specialiştii DGASPC în cadrul unităţii spitaliceşti au fost înaintate comisiei de anchetă stabilită la nivelul Consiliului Judeţean Buzău. În urma discuţiilor purtate s-a dispus întocmirea unui raport detaliat privind modul de acordare a serviciilor medicale pentru copiii/tinerii/persoanele adulte din sistemul de asistenţă socială al DGASPC Buzău, inclusiv raportat la relaţia cu instituţiile abilitate în menţinerea şi îmbunătăţirea stării de sănătate a beneficiarilor de măsuri de protecţie/servicii sociale", s-a menţionat în comunicatul DGASPC Buzău.

În plus, conducerea instituţiei a precizat că va continua verificările pentru a stabili dacă în cazul copiilor instituţionalizaţi care erau internaţi în spital "a fost pusă în pericol integritatea fizică ori a fost adusă vreo atingere fizică sau psihică ce poate constitui elementele unui abuz".

"Rezultatele acestei verificări, coroborate cu alte date care urmează să ne fie comunicate de instituţiile abilitate, vor sta la baza elaborării concluziilor şi stabilirii măsurilor care se impun", au mai spus reprezentanţii DGASPC.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a refuzat să precizeze din care centre de plasament provin copiii care au fost filmaţi în timp ce erau legaţi de mâini şi de picioare de zăbrelele paturilor, dar şi afecţiunile pe care le au.

Mai multe imagini cu copii legaţi de paturi cu feşe, în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, au fost difuzate luni pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba despre copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani, de care nu se ocupă nimeni pe perioada internării.

Într-un comunicat de presă transmis luni seară, conducerea Spitalului Judeţean Buzău a condamnat modul în care a fost prezentat acest subiect în mass-media.

Preşedintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie, şi Nicolae Enache, şeful Secţiei de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii şi adolescenţi din Buzău şi membru al Colegiului Medicilor, au organizat, marţi, o conferinţă de presă comună în cazul copiilor care erau legaţi de pat, ei susţinând că în acest caz a fost aplicată legea, care prevede că pacienţii cu probleme severe de sănătate mintală pot fi contenţionaţi pe durata intervenţiilor referitoare la stabilirea unui diagnostic sau pe durata administrării tratamentului.

"În legea sănătăţii mintale este permisă contenţiunea persoanelor cu tulburări psihice în unele condiţii deosebite, pentru a-i proteja de accidente în timpul manevrelor de diagnostic şi tratament. Se încadrează în cadrul legii, nu spun că măsura e corectă sau incorectă, ci că se încadrează în lege", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie.

La rândul său, medicul psihiatru Nicolae Enache a susţinut că legarea de paturi a copiilor cu probleme de sănătate mintală este în favoarea lor, pentru că îşi pot face rău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici